SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2838 >>

DEVAM: 29- HASMI İLE DÖVÜŞMEK ÜZERE SAVAŞÇININ MUHAREBE MEYDANINA ÇIKMASI VE SAVAŞÇININ BERABERİNDE BULUNAN EŞYA (NIN HÜKMÜNE DAİR HADİSLER) BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. ثنا مُعَاوِيةَ. ثنا أَبُو مَالِكٍ الأَشْجَعِيُّ عَنْ نَعِيْمِ ابْنِ أَبِي هِنْدٍ، عَنِ ابْنِ سَمُرَةَ بْنِ جُنْدُبٍ، عَنْ أَبِيهِ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((مَنْ قَتَلَ فَلَهُ السَّلْبُ))

 

في الزوائد: في إسناده سليمان بْنُ سمرة بْنُ جندب. ذكره ابن حبّان ف يالثقات. وقال ابن القطان: حاله مجهول. وباقي رجاله موثقون.

 

Semüre bin Cündüb (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Kim (bir kâfiri) öldürürse seleb (yâni o kâfirin beraberindeki eşya) o kimseyedir.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Süleyman bin Semüre bin Cündüb bulunur. İbn-i Hibban onu sika zatlar arasında anmıştır. İbnü'l-Kattan da: Onun hali mechuldur. demiştir. Senedin kalan ravileri güvenilir zatlardır.

 

 

AÇIKLAMA:     Seleme (r.a.) ile Semure (r.a.)'ın hadisleri Zevaid türündendir. Ebu Katade (r.a.)'ın hadisi ise Buhari, Müslim ve Tirmizi tarafından da rivayet edilmiştir.

 

Seleb: Savaşan kimsenin beraberinde bulunan giyecek, silah ve diğer eşyalardır. Cumhur böyle tarif etmiştir. Ahmed'e göre savaşan kişinin beraberinde bulunan hayvanı selebten sayılmaz. Şafii' ye göre ise seleb silahtan ibarettir. Yani savaşçının beraberinde bulunan diğer eşya selebe dahil değildir.

 

Bu hadislere göre savaşta müslüman mücahidin öldürdüğü düşman üzerinde ve beraberinde bulunan eşya ganimet malına dahil edilmeyip öldüren mücahide verilir.

Tirmizi, Ebu Katade (r.a.)'ın hadisini rivayet ettikten sonra: Peygamber (s.a.v.)'in ashabından ve başkalarından teşekkül eden alimlerden bir grub bu hadisle amel etmişlerdir. Evzai, Şafii. ve Ahmed'in fetvaları da böyledir. İlim adamlarından bazıları da: Devlet başkanı seleb'den beşte bir hisseyi çıkarabilir, yani dilerse seleb'in beşte dördünü katil mücahide verir ve kalan beşte birini uygun gördüğÜ yolda harcayabUir, demiştir. Sevri de der ki: Nefel: Devlet başkanının: Kim (savaşta düşmanların malından) ne elde ederse o mal, o kimseyedir ve kim bir kafiri öldürürse onun selebi, yani beraberindeki mal o kimseyedir, demesidir. Bu hüküm caizdir ve bu nevi maldan humus, yani beşte bir hisse, çıkarılınaz. İshak da şöyle demiştir.:

 

Seleb, katilin hakkıdır. Ancak büyük bir meblağ tutarsa devlet 'başkanı onun beşte birini ci lakoyabilir Nitekim Ömer bin el Hattab (r.a.) öyle yapmıştır, diye bilgi verir.

Tuhfe yazarının beyanına göre Hanefiler ile Malikiler: Kafiri öldÜren. mücahid, selebi alma hakkına sahip d'eğildir. Ancak devlet başkanı selebin öldürene ait olduğunu söylemişse o zaman seleb katilin hakkı olur, demişlerdir.

 

Tuhfe yazarı bu arada şöyle der: Cumhüra göre katil mücahid, seleb'i alına hakkına sahibtir. Mücahidlerin başında bulunan kumandan selebin katile ,iit olduğunu önceden söylemiş olsun veya olmasın netice değişmez. Cumhür, bu görüşünde Ebu Katade (r.a.)'ın hadisine dayanır Açık olan hüküm de budur.