SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2839 >>

30- (KAFİR DÜŞMANLARA) SALDIRMAK, GECELEYİN BASKIN YAPMAK VE (BU ARADA) KADıNLARı VE ÇOCUKLARI ÖLDÜRMEK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ بْنُ أبِي شَيْبَةَ. ثنا سُفْيَانُ بْنُ عُيَيْنَةَ عَنِ الزُّهْرِيِّ، عَنْ عُبَيَدِ اللهِ ابْنِ عِبْدِ اللهِ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: ثنا الصَّعْبُ بْنُ جُثَامَةَ؛ قَالَ: سًئِلَ الْنَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم عَنْ أَهْلِ الدَّارِ مِنَ المُشْرِكِينَ يُبَيَّتُونَ، فَيُصَابُ النِّسَاءُ وَالصِّبْيَانُ؟ قَالَ:  ((هُمْ مِنْهُمْ)).

 

Es-Sa'b bin Cessâme (r.a.)'den; Şöyle demiştir: (Bir kere) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e müşrik (muhârib)Ierden aile sahibi olanlara (İslâm mücâhidleri tarafından). geceleyin baskın düzenleniyor ve (bu arada ayırd edilemeyerek) onların kadınları ve erginlik çağına varmamış çocukları da isabet alıyor (yaralanıyor, öldürülüyor), diye soru soruldu. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Onlar da müşrikler (toplumun) dandır» buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Kütüb-i Sitte sahiplerinin hepsi rivayet etmişlerdir.

Soru sahibinin ravi es-Sa'b (r.a.) olduğu, Ebu Davud ile İbn-i Hibban'ın rivayetlerinde belirtilmiştir.

 

Kastala n i: Peygamber'in maksadı müşriklerin kadmlannı ve çocuklarını bile bile öldürmenin mübahlığı değildir. Maksad, müşriklerin erkeklerini öldürebilmek için kadınlarını ve çocuklarını öldürmek zarılreti olduğu zaman bunların öldürülmesinin caizliğidir. Müşriklerin kadınlarını ve çocuklarını öldürmeden erkeklerini öldürmek mümkün ise kadınlarını ve çocuklarını öldürmek caiz değildir. Çünkü diğer bazı hadisler, müşriklerin kadınlarını ve çocuklarını öldürmeyi yasaklamıştır, der.

 

Kastalani'nin işaret ettiği hadislerden ikisi bu babın 2841 ve 2842 nolu hadisleridir.

 

Hattabi de şöyle der:. Peygamber (s.a.v.)'in: "Müşriklerin kadınlan ve çocuklan onların camiasındandır" hadisinden maksadı, kadın ve çocukların dini hükümler konusunda aile reisine tabi olmasıdır. Yoksa Peygamber (s.a.v.), müşriklerin çoluk çocuklarını kasdenöldürmeyi mübah kılmış değildir. Bunun mübahlığı ancak ayırd etmenin mümkün olmadığı durumlara ve zamanlara aittir. Mesela, müşrikler çoluk çocuklarıyla birlikte bir vapurda veya bir kale'de iken ve müşrikler ile müslümanlar arasında savaş devam ederken bu gibi durumlarda vapuru batırmak ve kale'yi yıkmak mübahtır.

Müslümanlarla savaşan müşriklerin kadınlarını ve çocuklarını öldürme konusuna ait ilim ehlinin görüşlerinı bu babın son hadisinin izahı bölümünde inşaallah vereceğim.