SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2843 >>

31- (SAVAŞTA) DÜŞMAN ÜLKESİNDE (BİNALARI, AĞAÇLARI VE ZİRAATLARI) YAKTIRMAK BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ إِسْمَاعِيلَ بْنِ سَمُرَةَ، ثنا وَكيْعٌ عَنْ صَالِحِ بْنِ أبِي الأَخْضَرْ، عَنْ الزُّهْرِيِّ، عَنْ عُرْوَةَ بْنِ الزُّبَيْرِ، عَنْ أُسَامَةَ بْنِ زَيْدٍ؛ قَالَ: بَعَثَنِي رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم إِلَى قَرْيَةُ يُقَالُ لَهَا أُبْنَى. فَقَالَ:  ((ائْتِ أُبْنَى صَبَاحَاً ثُمَّ حَرَِقْ)).

 

Usâme bin Zeyd (r.a.)'dan: Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) beni (bir askerî kuvvet başında) Übnâ denilen bir köye göndererek; «Sabah('ın erken saatlerinde aniden)  Übnâ köyüne var (baskın yap)- Sonra  (evlerini, ekinlerini ve ağaçlarını) yaktır,- buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Ebu Davud da rivayet etmiştir. Übna, Askalan ile Remle arasında bir yerin ismidir. El-Kari böyle demiştir. Bu yer Filistin bölgesindedir. Ebu Davud'un rivayetinde "Übna'ya sabahleyin baskın yap" buyurulmuştur. Yani onlar gafil ve hazırlıksız iken baskın yap.

 

Hadiste verilen yaktırma emriyle Übna halkının yakılması kasdedilmemiş, onların evleri, ekinleri ve ağaçlarının yakılması kasdedilmiştir. Çünkü insanların yakılmasının yasaklığı Buhari, Tirmizi, Ebu Davud ve Nesai'nin Hamza el-Eslemi (r.a.)'den rivayet ettikleri bir hadiste bildirilmiştir. Düşman ülkesini yıkıp yakmak ise cumhura göre caizdir. Bu hususa ait geniş bilgi bundan sonra gelen hadislerin izahı bölümünde verilecektir.