SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2856 >>

DEVAM: 37- KÖLELER VE KADINLAR, MÜSLÜMANLARIN REFAKATİNDE SAVAŞTA HAZIR BULUNURLAR, BABI

 

حدَثنا أَبُو بَكْرٍ بْنُ أبِي شَيْبَةَ. ثنا عِبْدُ الرَّحِيمِ بْنُ سُلَيْمَانَ، عَنْ هِشَامٍ، عَنْ حَفْصَةَ بِنْتِ سِيرِينَ، عَنْ أُمِّ عَطِيَّةَ الأَنْصارِيَّةَ؛ قَالَتْ: إِذَا غَزَوْتُ مَعَ رَسُولِ اللهِ سَبْعَ غَزِوَاتٍ، أَخْلُفُهُمْ فِي رِحَالِهِمْ. وَأَصْنَعُ لَهُمُ الطَّعَامَ. وأُدَاوِي الْجَرْحى. وأقُومُ عَلَى المَرْضَى.

 

Ümmü Atiyye el-Ensâriyye (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Ben Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in beraberinde yedi savaşa gittim. Ben onların eşyaları başında bekler, yemeklerini yapar, yaralıları tedavi eder ve hastalara bakardım.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Müslim ve Ahmed de rivayet etmişlerdir.

Nevevi 'nin İbn-i Sa' d ve başkalarından naklen beyan ettiğine göre Peygamber (s.a.v.) 27 savaşa katılmış ve 56 seriyye düzenlemiştir. Yani mücahidleri savaşa göndermekle beraber kendisi bu seferlere katılmamıştır. Restil-i Ekrem (s.a.v.)'in kafirlerle bizzat çarpıştığı savaş sayısı ise siyar ehlinin anlattığına göre dokuz olup şunlardır: Bedir, Uhud, Müreysi, Hendek, Kurayza, Hayb er, Mekke fethi, Huneyn ve Taif. Bir kavle göre Mekke sulh yoluyla fethedilmiştir.

 

Ümmü Atiyye (r.a.) bu savaşların yedisinde bulunmuş ve hadiste saydığı hizmetleri görmüştür.

Hadis, kadınların savaş seferlerine katılması, mücahidlerin eşyalarına nezaret etmeleri, yemeklerini hazırlamaları, yaralıları tedavi etmeleri, hastalara bakmaları ve benzeri hizmetleri görme lerinin meşrululğuna delalet eder.

Nevevi: Kadınların yaralıları teda.vi etmeleriyle ilgili bu hüküm, kadınların mahremleri durumundaki erkekler ve eşleri hakkındadır. Yani kadın babası, dayısı, amcası, yeğeni ve kardeşi gibi evlenmesi ebedi olarak haram olan erkekleri tedavi eder. Kocasını tedavi eder. Başka mücahidleri tedavi edebilmesine gelince; zaruret olmadıkça, yaralının vücuduna el sürmemek şartıyla olabilir, demiştir.

 

SAVAŞA GİDEN KADIN İÇİN GANİMET'TEN SEHİM VERİLİR Mİ?

 

Nevevi bu hususta da: Ebu Hanife, Sevri, el-Leys, Şafii ve alimlerin cumhuruna göre kadın, mücahidler gibi ganimetten sehim alamaz. Fakat kendisine sehim meblağmdan düşük bir mikdar mal verilebilir. Evzai'ye göre kadın bizzat çarpışmaya katılır veya yaralanan mücahidleri tedavi hizmetini görürse mücahidler gibi sehim alır. Malik'e göre ise kadın hiç bir suretle ne sehim ne de bundan düşük bir meblağ alır. Müslim'in İbn-i Abbas (r.a.)'den rivayet ettiği sahih ve apaçık olan bu babtaki hadisi son iki görüşü reddeder, demiştir.