SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2869 >>

DEVAM: 41- BİAT BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ رُمْحٍ. أَنبَأَنَا اللَّيْثُ بْنُ سَعْدٍ، عَنْ أَبِي الزُّبَيْرِ، عَنْ جَابِرٍ؛ قَالَ: جَاءَ عَبْدٌ فَبَايَعَ البَّبيَّ صلى الله عليه وسلم عَلَى الهِجْرَةِ. وَلَمْ يَشْعُرِ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم أَنَّهُ عَبْدٌ. فَجَاءَ سَيِّدُهُ يُرِيدُهُ.

 فَقَالَ البَّنِيُّ صلى الله عليه وسلم ((بِغْنِيِه)) فَشْتَرَاهُ بِعَبْدَيْنِ أَسْوَدَيْنِ. ثُمَّ لَمْ يُبَايِعْ أَحَداً بَعْدَ ذلِكَ، حَتَّى يَسْأَلَهُ أَعَبْدٌ هُوَ؟

 

Câbir (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Bir köle gelip hicret etmek üzere Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e biat etti. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onun köle olduğunu bilmiyordu. Sonra kölenin efendisi gelip onu istedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), efendisine: Bu köleyi bana sat, buyurdu ve onu iki siyah köle karşılığında satın aldı. Bu olaydan sonra Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (biat için gelen) herhangi bir kimseye köle olup olmadığını sormadıkça onun biatim kabul etmedi.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadtsi Müslim, Tirmizi ve Nesai de rivayet etmişler. Nevevı bu hadisin şerhinde özetle şu bilgiyi verir: "Hadiste sözü e(lilen köle sahibinin ve kölesine karşılık olarak aldığı siyah kölelerirı müslüman kişiler olması muhtemeldir. Bunların üçünün kafir kimseler olmasi. da muhtemeldir. Çünkü bilindiği gibi müslüman köleyi kafir köle karşılığında satmak müslüman bir kimse için caiz değildir.

 

Hicret etmek üzere Peygamber (s.a.v.)'e biat eden köleye sahib çıkarak, bu benim kölemdir diyen adamın iddiasını ya şahidlerle veya kölenin itirafıyla isbatlaması gereklidir. Hatta köle oldUğU iddia edilen kimse hür olduğunu söyledikten sonra ifadesini değiştirerek köle olduğunu itiraf etse onun son itirafı geçerli sayılamaz. Ancak efendisi onun köle olduğunu şahidlerle isbatlarsa o zaman köleliğine hükmedilir.

Hadisten çıkarılan diğer bir hüküm de bir köleyi iki köle karşılığında satmanın caizliğidir. Satılan ve satın alınan köleler peşin olarak teslim ve tesellüm edilirse bu akid alimlerin icmaı ile sahihtir. Hayvanların alım satımı da böyledir. Yani bir koyun iki koyuna karşılık satılabilir. Bu takdirde satılan ve satın alınan koyunların derhal teslim ve tesellümü yapılacaktır. Eğer bir adam bir köleyi iki köleye veya bir deveyi iki deveye karşılık vadeli olarak satarsa bu tür satış EBu Hanife ile Kufe alimlerine göre caiz değildir. Şafii ve cumhura göre caizdir. Bu mes'ele hakkında başka görüşler de vardır."

 

Hadisten çıkarılan bir başka hüküm de şudur: Bir kimse emir'e müracaatla hicret etmek üzere biat etmek istediğinde. emir o kimsenin köle mi hür mü olduğunu bilmediği takdirde önce bu durumu soracak. Eğer adam köle olduğunu söylerse, emir onun biatını kabul etmeyecek. Şayet hür olduğunu söylerse o zaman biatı kabul edilecek. Tuhfe yazarı bu hükmü beyan etmiştir.