SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2871 >>

DEVAM: 42- BİAT'E VEFA (YANİ BİATTA VERİLEN SÖZE SADAKAT GÖSTERMEK) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ إِدْرِيسَ عَنْ حَسَنِ بْنِ فُرَاتٍ، عَنْ أَبِيِه، عَنْ أَبِي حَازمٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛  قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((إِنَّ بَنِي إِسْرَائِيلَ كَانَتْ تَسُوسُهُمْ أَنْبِيَاؤُهُمْ. كُلَّمَا ذَهَبَ نَبِيٌ خَلَفَةُ نَبِيٌ. وأَنَّهُ لَيْسَ كَائِنٌ بَعْدِي نَبِيٌ فِيكُمْ(( قَالُوا: فَمَا يَكوُونُ؟ يَا رَسُولَ اللهِ!

 قَالَ: ((تَكُونُ خُلفَاءَ فَيَكْثُرُوا)) قَالُوا: فَكَيْفَ نَصْنَعُ؟  قَالَ ((أَوْفُوا بِبَيْعَةِ الأَوَّلِ فالأَوَّلِ. أَدُّوا الَّذي عَلَيْكُمْ فَسَيَسْأَلُهُمُ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ عَنِ الَّذِي عَلَيْهِمْ)).

 

Ebû Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: (Devlet yetkilileri toplumu idare ettiği gibi) İsrail oğullarını peygamberleri idare ederdi. Her ne zaman bir peygamber gider (ölür)se, onun yerine başka bir peygamber geçerdi. Benden sonra şüphesiz içinizde hiç bir peygamber olmayacaktır. Sahâbîler:

 

Şu halde  (senden sonra) ne olabilir? diye sordular. Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): (Benden sonra) halîfeler olur ve sayıları çoğalabilir, buyurdu. Sahâbîler: (Yâ Resûlallah)! Halîfelerin sayısı taaddüd edince nasıl yapacağız? diye sordular. Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) :

 

Birinciye ettiğiniz biate bağlı kalınız (Çünkü ilk biat sahihtir) ve üzerinizdeki (emri dinleme ve itaat etme) hakkı ödeyiniz. Onlara da Allah (Azze ve Celle) riâyet etmeleri gerekli haklarınızı soracaktır."

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Buhari ve Müslim de rivayet etmişlerdir.

Peygamberlerin İsrail oğullarını idare etmeleri ile ilgili cümlenin açıklaması bölümünde el-Hafız, el-Fetih'te: Yani İsrail oğullarında bir bozulma olduğu zaman Allah Teala bu bozukluğu giderip onları düzene sokacak ve değiştirilen Tevrat hükümlerini tashih edecek bir peygamber gönderirdi. Bu hadis, toplumun işlerini sevk ve idare edecek, onları iyi yola yöneltecek ve mazlumun hakkını zalimden alacak bir liderin bulunmasının gerekliliğine delalet eder der. el- Hafız daha sonra hadisin "İlk halife'ye ettiğiniz biat'e bağlı kalınız ..... cümlesinin açıklaması bölümünde de: "Yani bir halife'ye biat edildikten sonra ikinci bir halife'ye biat edildiği zaman birinci halife'ye yapılan biat sahihtir, diğer halife'ye yapılan biat batıl ve geçersizdir. Nevevi demiş ki, ikinci halife'ye biat edenler birinci halife'ye biat edildiğini bilsinler veya bilmesinler, bi at edenlerin hepsi bir memlekette bulunsunlar veya muhtelif memleketlerde bulunsunlar fark etmez. Hüküm aynidir. Cumhur'un da teyid ettiği sahih görüş budur. Kurtubi de şöyle demiş: Bu hadiste birinci halife'ye yapılan biatın hükmü beyan edilmiş, fakat ikinci halife'ye yapılan biat'ın hükmü beyan edilmemiştir. İkinci halife ile yapılan biat'ın hükmü Müslim'in rivayet ettiği Arfaca hadisinde;  'Diğer halife'nin boynunu (kılıçla) vurunuz" cümlesiyle beyan edilmiştir, diye bilgi verir.

 

Bu hadis, din işinin dünya işinden önce olduğuna deMlet eder.

Çünkü Resul-i Ekrem (s.a.v.) önce halife'ye karşı olan görevlerin ifasını emretmiştir. Çünkü seçilen halife'nin emirlerini dinlemek ve itaat etmek dinin yücelmesine, toplumun birlik ve beraberlik içinde yaşamasına ve her türlü fitne ve fesadin önlenmesine vesile olur. Kişilerin kişisel haklarını halifeden isteme işi sonraya bırakılmış olmakla beraber ihmal edilmemiş ve bu haklar dünyada gerçekleştirilmemişse bile kıyamet günü bunun hesabı mutlaka halifeden sorulacaktır. Resul-i Ekrem (s.a.v.) bu durumu da bildirmiştir.

Nevevi 'nin dediği gibi halifelerin çoğalması haberi Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in bir mucizesi mahiyetindedir. Nevevi bu arada: Alimler bir devirde birden fazla halife'ye biat edilmesinin caiz olmadığı hususunda ittifak etmişlerdir. İslam memleketine kadar geniş olursa olsun hüküm budur, demiştir.