SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2873 >>

DEVAM: 42- BİAT'E VEFA (YANİ BİATTA VERİLEN SÖZE SADAKAT GÖSTERMEK) BABI

 

حدّثنا عِمْرَانُ بْنُ مُوسى اللَّيِثيُّ: حدّثنا حَمَّادُ بْنُ زَيْدٍ. أَنْبَأَنَا عَليُّ بْنُ زَيْدِ بْنِ جَدْعَانَ، عَنْ أبِي نَضْرَةَ. عَنْ أَبِي سَعِيدٍ الْخُدْرِيِّ؛  قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((أَلاَ إِنَّهُ يُنْصَبُ لِكُلِّ غَادِرٍ لوَاءٌ يَوْمَ الْقِيَامَةِ، بِقَدْرِ غَدْرَتِهِ)).

 

في الزوائد: في إسناده على بن زيد بن جدعان، ضعيف.

 

Ebû Saîd-i Hudrî (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demi§tir: «Bilmiş olunuz ki ahdini bozan her kişi için ahdini bozduğu oranda kıyamet günü (halk arasında teşhir edilmek üzere) bir alâmet dikilir.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bu hadisin senedinde bulunan All bin Zeyd bin Ced'an zayıftır.

 

AÇIKLAMA:     AbduIlah (r.a.)'ın hadisini Buhari de rivayet etmiştir. Ayrıca bunun mislini Buhari, Müslim. Ebu Davud ve Nesai, İbn-i Ömer (r.a.)'den rivayet etmişlerdir. Ebu Said (r.a.)'ın hadisi ise Zevaid nevindendir,

 

Bu hadisler de ahdini bozan ve sözünde durmayan kimsenin kıyamet günü mahşer halkı huzurunda teşhir ve tahkir edileceği ve içine düştüğü kötü durumun, arkasına takılacak bir alametle belirtileceği bildirilmiştir.

 

el-Hafız'ın el-Fetih'te beyan ettiğine göre İbn-i Ebi Cemre: Bu hadisin zahiri ne göre her ahid bozma işi için bir alamet takılır ve bu durumda bir kişi için yaptığı ahid bozma sayısınca alametler bulunur. Ahdini bozan kimsenin kıyamet günü bir takım alametleri e teşhir ediimesi hikmetine gelince; ahdi bozma işi genellikle gizli ve kapalı kalır. Bu itibarla cezasının alenen olması uygun olur. Arablara göre bir şeyin en iyi şekilde teşhiri bayrak asmak yoluyladır. Bu nedenle hadiste bayrak dikme tabiri kullanılmış, ) demiştir .