SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2874 >>

43- KADINLARIN BİAT ETMESİ BAB!

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا سُفْيَانُ بْنُ عُيَيْنَةَ؛ أَنَّهُ سَمِعَ مُحَمَّدَ بْنَ المُنْكَدِرِ قَالَ: سَمِعْتُ أُمَيْمَةَ بِنْتَ رُقَيْقَةَ تَقُولُ: جِئْتُ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم فِي نِسْوَةٍ نُبَايِعُهُ.  فَقَالَ لَنَا ((فِيَما اسْتَطَعْتُنَّ وَأَطَقْتُنَّ. إِنِّي لاَ أُصَافِحُ النِّسَاءَ)).

 

Ümeyme bint-i Rukayka (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Ben birkaç kadın içinde Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanına varıp O'na biat ettik. Peygamber bize (acıması nedeniyle); «Gücünüz yettiği ve takat getirebildiğiniz kadar. Şüphesiz ben kadınlarla tokalaşmam,» buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizı, Nesai ve Tabari etmiştir. Tirmizi'nin rivayetinde, Ümeyme (r.anha) şöyle demiştir: "Resul-i Ekrem (s.a.v.) bize: Gücünüz yettiği ve takat getirebildiğiniz kadar, buyurunca ben Allah ve Resul'ü bize bizden fazla merhametlidirler. dedim. Sonra: Ya Resulallah! Bizimle biatIeş (Süfyan demiş ki; Yani biat ederken elinizi bizim elimize ver), dedim. Resul-İ Ekrem (s.a.v.): Benim yüz kadına sözüm, tek bir kadına sözüm gibidir (yani kadınlarla tokalaşmam), buyurdu."

 

Nesai ve Tabari'nin rivayetlerine göre Ümeyme ile beraber biat için Peygamber (s.a.v.)'e müracaat eden kadınlar: YA ResülalIah! Elini açıp bize uzat, tokalaşalım (yani ellerimizi senin elinin üzerine koymak suretiyle biat edelim) dediler. Bunun üzerine Peygamber (s.a.v.): Ben kadınlarla musafaha etmem (yani tokalaşmamL Ancak sizden ahid alırım .... buyurdu.

 

Kadınlarla yapılan biat'te halife kadınların elini tutmaz ve ancak onlardan söz ve ahid alır. Hadis buna delildir.