SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2878 >>

DEVAM: 44- KOŞU YARIŞMASI İÇİN KONULAN ÖDÜL VE ÖDÜLLÜ AT YARIŞTIRMAK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبةَ. حدّثنا عَبْدَةُ بْنُ سُلَيْمَان عَنْ مُحَمَّد بْنِ عَمْروٍ، عَنْ أَبِي الْحَكمِ مَوْلَى بَني لَيْثٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛  قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((لاَ سَبَقَ إِلاَّ فِي خُفٍّ أَوْ حَافِرٍ)).

 

Ebû Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Müeabaka ödülü yalnız deve ve at (koşusun) da vardır. (Bir de ok yarışmasında bulunur.)

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizi. Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

Ok yarışması ile ilgili cümle müellifimizin rivayetinde yok ise de diğer bazı rivayetlerde bulunduğu için bunu parantez içinde ilave etmeyi uygun buldum.

Hattabi hadiste geçen "Sebak" sözcüğünün yarışmayı kazanan kişiye verilen ödül ve benzeri şeyolduğunu belirttikten sonra hadisten kasdedilen mananın şöyle olduğunu söyler: "Yani müsabakayı kazanan kişiye verilmek üzere tayin edilen mal ancak; deve, at ve benzeri hayvanların koşu yarışması ve ok ile benzeri silah atış yarışması sÜretiyle hakedilebilir. Çünkü bu tür yarışmalar, savaşa bir nevi hazırlık mahiyetindedir. Bu gibi yarışmalara ödül koymak cihad için bir teşviktir. Cihada hazırlık ve savaşmaya güç kazandırma durumunda olmayan kuşların yarışması gibi şeyler için konulan ödül meşru değildir. Bu gibi yarışmalara konulan ödül kumardır ve sakıncalıdır."

Hadiste geçen "Hurc" deve ayağı, "Hafir" ise at ayağı manasınadır. Burada bu kelimelerle deve ve at manası kasdedilmiştir .