SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2877 >>

DEVAM: 44- KOŞU YARIŞMASI İÇİN KONULAN ÖDÜL VE ÖDÜLLÜ AT YARIŞTIRMAK BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ نُمَيْرٍ عَنْ عُبَيْدِ اللهِ، عَنْ نَافِعٍ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ؛ قَالَ: ضَمَّرَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم الْخَيْلَ. فَكَانَ يُرْسِلُ الَّتي ضُمِّرَتْ، مِنَ الْحَفْيَاءِ إِلَى ثَنِيَّةِ الْوَدَاعِ. الَّتِي لَمْ تُضَمَّرْ، مِنْ ثَنِيَّةِ الْوَدَاعِ إِلَى مَسْجِدِ نَبِي زُرَيْقٍ.

 

(Abdullah) bin Ömer (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bâzı atları tadmîr etti (yâni idmana çekip zayıflattırdı). Sonra O, tadmîr (idman) edilen atları Hafya'dan Seniyyetu'l-Vedâ'a kadar koşturur (yarıştırır) di. Ve tadmîr (idman) edilmemiş olan atları (da) Seniyyetü'l-Vedâ'dan Benî Züreyka mescidine kadar koşturur (yarıştırır) di.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis Kütüb-i Sitte'nin hepsinde rivayet edilmiştir.

İdmar ve Tadınir: Bir atı iyice kuvvetleninceye kadar bol miktarda yemlemek. sonra yemini azaltıp sıcak bir ahırda çulluolarak tutup terletmek ve böylece etinin hafifletilmesi süretiyle çok koşacak duruma getirmek manasınadır. El-Hafız bu iki kelimeyi böyle açıklamıştır.

 

Sünenimizde Tadmir masdarından türeme fiil kullanılmıştır. Bazı rivayetlerde ise İdmar masdarından türeme fiil kullanılmıştır. Yukarda belirttiği m gibi bu iki kelimenin manası aynidir.

 

Hadiste geçen Hafya, Medine-i Münevver e'nin yakınında bir semtin ismidir. Seniyyetü'l-Veda da yine buraya yakın bir yerin adıdır. Medine'den sefere çıkanlar bu semtte uğurlandıkları için buraya bu isim verilmiştir. Seniyye sözcüğünün sözlük manası dağ yolu demektir. Müslim'in rivayetinde belirtildiği gibi bu iki semt arasındaki mesafe altı mildir. Yine Müslim'in rivayetinde belirtildiği gibi Seniyyetü'I-Veda ile Beni Züreyka mescidi ansındaki mesafe de bir mildir.

 

Kurtubi: At ve diğer hayvan yarışı ve yaya yarışının caizliği hususunda ihtilaf yoktur. Ok yarışı da böyledir, demiştir.

 

Nevevi de bu hadisin şerhinde özetle şu bilgiyi verir: "Bu hadis de Peygamber (s.a.v.}'in idman edilmiş atlar arasında ve idman edilmemiş atlar arasında koşu yarışını düzenlediğini ifade eder.

 

HADİSTEN ŞU HÜKÜMLER ÇIKAR

 

1. Atlar arasında koşu yarışmasını düzenlemek meşrudur.

2. Savaşa hazırlamak üzere hızlı koşmalannı temin etmek maksadıyla atlan idman etmek, tadmir etmek meşrudur.

 

Alimler atlar arasında koşu yarışmasını düzenlemenin hükmü hususunda ihtilaf etmişler: Bazılarına göre caiz, diğer bir kısmına göre müstehabtır. Bizim arkadaşlarımız bunun müstehablığına hükmetmişlerdir.

 

Atlar arasında ödülsüz koşu yarışmasının meşruluğu hususunda icma var. Fakat ödüllü yarışmaya gelince bu ödül iki yarışmacı tarafından ödenirse üçüncü bir atlının da yarışmaya katılması gereklidir. Aksi takdirde yarışma kumar sayılır." Nevevi daha sonra yukardaki hadisin izahı bölümünde Şerhü's-Sünne'den naklen verdiğim bilginin benzerini anlatmaktadır. Bunu tekrarlamaya gerek görmüyorum.