SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2886 >>

DEVAM: 2- HACC'IN FARZ KILlNMASI BABI

 

حدّثنا يَعْقُوب بْنُ إِبْرَاهِيمَ الدَّوْوَقِيُّ. حدّثنا يَزيِدُ بْنُ إِبْرَاهِيمَ. أَنْبَأَنَا سُفْيَانُ بْنُ حُسَيْنٍ عَنِ الزُّهْرِيِّ، عَنْ أَبِي سِنَانٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ أَنَّ الأَقْرَعَ بْنَ حًابِسٍ سَأَلَ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم فَقَالَ: يَا رسُولَ اللهِ! الْحَجُّ فِي كُلِّ سَنَةٍ، أَوْ مَرَّةً وَاحِدَةً؟  قَالَ ((بَلْ مَرَّةً وَاحِدَةً. فَمَنِ اسْتَطَاعَ، فَتَطَوَّعَ)).

 

(Abdullah) bin Abbâs (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: El-Akra bin Habis, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e: Yâ Resûlallah! Hac her yıl (mı) veya (hayatta) bir defa (mı farzdır), diye sordu? Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (buna cevaben): «Hac, her yıl değil, (hayatta) bir defa farzdır. Bundan sonra kim (birden fazla hac) yapabilirse o (fazla hac) nafiledir» buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:     Ali (r.a.)'ın hadisini Tirmizi de rivayet etmiştir. Hadiste geçen Al-i İmran suresinin 97. ayeti hacc'ın farz olduğunu bildirir. Bu ayetin meal'i şöyledir: "Ka'be (nin bulunduğu Mekke) yoluna gücü yeten insanların Ka'be'yi hac (ziyaret) etmeleri Allah'ın onlar üzerinde vacib bir hakkıdır,"

Bu ayet inince sahabiler gücü yetenlerin her yıl mı, yoksa hayatta bir defa mı hac etmelerinin farziyetinde tereddüd ettikleri için durumu Peygamber (s.a.v.)'e sormuşlar. Peygamber (s.a.v.) soruyu cevapsız bırakınca soru sahibIeri tekrar sormuşlar. Bunun üzerine Resül-i Ekrem (s.a.v.) hacc'ın bir defa ifasının farz olduğunu beyan etmiş ve: ''Eğer ben evet deseydim gücü yetenlerin her yıl hac etmeleri rarz olurdu'' buyurmuştur.

 

Tuhfe yazarı bu hadisin şerhinde şöyleder: Bu hadis hacc'ın ömürde bir defa farz olduğuna delalet eder. Nevevi, Hafız ve diğerlerinin dediği gibi bu hususta icma vardır. Umre de, farz olduğunu söyleyenlere göre böyledir. Ancak hac ve Umre ibadetlerini eda eden bir kimse daha sonra bunu yapmak için adakta bulunursa adağı ifa etmesi farzdır. Peygamber (s.a.v.)'in: ''Eğer ben evet deseydim her yıl hac etmek farz olurdu'' buyruğu, O'nun şer'i hükümleri koymaya yetkili olduğuna delalet eder. Bu mesele hakkında bulunan ihtilaf Usül kitablarında tafsilatlı olarak anlatılmıştır.

 

Sindi de bu cümle ile ilgili olarak: Bu hadisin zahirine göre hacc'ın her yıl ifa edilmesinin farz kılınması işi Peygamber (s.a.v.)'in takdirine bırakılmıştır. Bu nedenle O, evet deseydi her yıl ifası farz olurdu. Bu yorum uzak değildir. Çünkü Allah Teala'nın hac işini mutlak olarak farz kılması ve bunun hayatta bir defa veya defalarca yapılmasını farz kılma yetkisini Peygamber (s.a.v.)'e vermesi ve gerekli açıklamayı da O'na bırakması mümkündür, diye bilgi vermiştir.

 

Hacc'ın hayatta bir defa mı, her yıl mı ifa edilmesinin farz kılındığının Peygamber (s.a.v.)'e sorulması ve gerekli cevabın verilmesi üzerine inen ve hadiste anılan M a i d e süresinin 101. ayeti ile bunun arkasındaki ayetin meali şöyledir: "Ey iman edenler! Öyle şeyleri sonnaymız ki, eğer size açıklanırsa sizi üzecektir ve eğer siz Kur'an (ayetleri) indirildiği sırada sorarsanız onlar size açıklanır. Allah sorduğunuz şeyleri affetmiştir. Allah bağışlayandır, Halim'dir.  Sizden önce bir kavim onları sordu, sonra da o sebebIe kafir oldu."

 

Bu ayetlerin açıklaması ile ilgili bilgi için tefsir kitablarma müracaat edilmelidir.

Enes (r.a.)'ın hadisi Zevaid türündendir. Bu hadis de farz ibadeti ihmal etmenin aza bı mucib olduğuna delalet eder.

 

İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud, Nesai, Ahmed, Beyhaki, Hakim ve Darekutni de rivayet etmişlerdir. Bu hadis de birden fazla yapılan hacc'ın nafile olduğuna ve ömürde bir defa hac etmenin gücü yetenlere farz olduğunu delalet eder.

 

Hacc'ın gücü yetenlere farziyeti Kitab, Sünnet ve İcma ile sabittir. Bilindiği gibi hac ibadeti İslam'ın rükünlerindendir. Hacc'ın meşrıliyetindeki hikmet Ka'be-i Muazzama'yı yüceltmek, dünyanın uzak ve yakm ülkelerinde bulunan müslümanların toplanıp tanışmalarını ve yardımlaşmalarını sağlamak ve kıyamet gününde Allah'ın huzuruna tüm insanların toplanması halini hatırlatmaktır. Hacc'ın meşruiyetinde maddi, manevi, sosyal, kültürel ve ekonomik bir çok yararlar bulunduğu gibi müslümanlar arasmda bulunması gerekli birlik, beraberlik, yardımlaşma, dayanışma ve sevişme bağlarını da kuvvetlendirir.

 

Hacc'ın ne zaman farz olduğuna dair rivayetleri bundan önceki bAbm hadislerinin izahı bölümünde açıkladım.