SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2887 >>

3- HAC VE UMRE'NİN FAZİLETİ BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا سُفْيَانُ بْنُ عُيَيْنَةَ عَنْ عَاصِمِ بْنِ عُبَيْدِ اللهِ عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ عَامِرٍ عَنْ أَبِيهِ، عَنْ عَمَرَ، عَنِ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم  قَالَ ((تَابِعُوا بَيْنَ الْحَجِّ وَالْعُمْرَةَ. فإَنَّ الْمُتَابَعَةَ بَيْنَهُمَا تَنْفِي الْفَقْرَ وَالذُّمُوبَ كَما ينْفِي الْكِيرُ خَبَثَ الْحَدِيدِ)).

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ بِشْرٍ. حدّثنا عُبَيْدُ اللهِ بْنُ عُمَرَ عَنْ عَاصِمِ بْنِ عُبَيْدِ اللهِ، عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ عَامرِ بْنِ رَبِيَعةَ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ عُمَرَ بْنِ الْخطَّابِ، عَنِ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم، نَحْوَهُ.

 

في الزوائد: مدار الإسنادين على عاصم بن عبد الله، وهو ضعيف. والمتن صحيح من حديث ابن مسعود رضي الله تعالى عنه. رواه الترمذيّ والنسائيّ.

 

Ömer (bin el-Hattâb) (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)  şöyle -buyurmuştur: Hac ve Umre'yi ard arda yapınız. Çünkü bunları ard arda yapmak demirci körüğü demirin kirini, pasını giderdiği gibi fakirliği ve günahları giderir.

 

Ebu Bekir bin Ebî Şeybe ... senediyle de Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in bu hadisinin mislini (yine) Ömer bin el-Hattab (r.a.)'den bize rivayet etti.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bu iki senedin dönüm noktası ravi Asım bin Ubeydillah'tır. Bu ravi zayıftır. Bu metin İbn-i Mes'üd (r.a.)'ın hadisi olarak sahlhtir. Tirmizi ve Nesa!, İbn-i Mes'üd'un hadisini rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA:     Hac ve Umre'nin ard arda yapılması; Önce hac yapıp bunun arkasında Umre yapmak veya bunun tersine önce Umre yapıp onun arkasında hac yapmak suretiyle gerçekleşir. Birinci şekle İfrad ismi verilir. İkinci şekle de Temettü adı verilir.

 

Hac ve Umre'nin ard arda yapılmasıyla giderildiği bildirilen fakirlikten maksad zahiri fakirlik olabilir. Bununla batıni fakirlik, yani gönül fakirliğinin kasdedilmiş olması da muhtemeldir. Yani Hac ve Umre'nin bir arada yapılması, birisini yaptıktan hemen sonra diğerinin yapılması gönül zenginliğinin hasılalmasına vesile olur.

 

Ard arda yapılan hac ve Umre'nin günahları gidermesi ile ilgili ifadeden maksad bir kavle göre küçük günahların bağışlanmasıdır. Lakin hadisteki benzetme bu yoruma engeldir. Çünkü demirci körüğü demirin küçüklü, ve büyüklü tüm kir ve pasını giderir. Hac ve Umre'nin ard arda yapılmasının günahları gidermesi buna benzetildiğine göre bütün günahların bağışlanması manası çıkar.

 

Bu hadisi Ahmed de rivayet etmiştir. Notta belirtildiği gibi Tirmizi ve Nesai bu hadisin metnini İbn-i Mes'ud (r.a.)'den rivayet etmişlerdir. Ohadisin sonunda şu ilave de vardır: "Mebrür (yani makbull hacc'ın sevabı ancak cennet (e girmek) tir,"