SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2888 >>

DEVAM: 3- HAC VE UMRE'NİN FAZİLETİ BABI

 

حدّثنا أَبُو مُصْعَبٍ. حدّثنا مَالِكُ بْنُ أَنَسٍ، عَنْ سُمَىٍّ، مَوْلَى أَبِي بَكْرِ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمنِ، عَنْ أَبِي صَالِحٍ السَّمَّانِ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ أَنَّ هُرَيْرَةَ؛ أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم  قَالَ ((الْعُمْرَةُ إِلَى الْعُمْرِةِ كَفَّارَةُ مَا بَيْنَهُمَا. وَالْحَجُّ الْمَبْرُورُ لَيْسَ لَهُ جَزَاءٌ إِلاَّ الْجَنَّةُ)).

 

Ebû Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Umre, kendisiyle diğer Umre arasındaki (zaman içinde işlenen küçük) günahlara keffarettir. Mebrûr (yâni makbul) hacc'ın mükafatı ancak cennet (e dahil olmak) tır.»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Buhari, Müslim, Tirmizi ve Nesal de rivayet etmiştir.

       

Umre'nin keffare; olduğu bildirilen günahlardan maksad küçük günahlardır. Yani bil' mü'min bir Umre yapar, bir süre sonra tekrar Umre yaparsa ikinci Umre, bu süre zarfında işlenen küçük günahlara keffaret olur. Cuma namazı hakkında da böyle rivayetler vardır. O rivayetler de böyle yorumlanmıştır.

 

Mebrur Hac'dan maksad makbul hac'tır. Bazılarına göre Mebrur Hac ile kasdedilen mana, hac ibadetiyle meşgul olunduğu sürece bütün günahlardan uzak kalınarak ifa edilen hac'dır. Nevevi bu son yorumu tercih etmiştir. Kurtubi de: Mebnir hac ile ilgili yapılan yorumlar birbirine yakın manalardır. Hepsinden çıkan sonuç şudur; Mebrur hac, mükemmel bir şekilde, bütün hükümlerine riayet edilerek istenilen biçimde ikmal edilen hac 'tır, der.