SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2889 >>

DEVAM: 3- HAC VE UMRE'NİN FAZİLETİ BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ مِسْعَرٍ؛ وَسُفْيَانُ عَنْ مَنْصُورٍ، عَنْ أَبِي حَازِمٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛

 قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((مَنْ حَجَّ هذَا الْبَيْتَ فَلَمْ يَرْفُثْ وَلَمْ يَفْسُقْ رَجَعَ كَمَا وَلَدَتْهُ أُمُّهُ)).

 

Ebû Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)  şöyle buyurdu, demiştir: «Kim bu beyt'i (Ka'be-yi) hac eder de (bu ibadet süresince) cinsel ilişki, şehvanî lâflar ve günah işlemezse o kimse (günahlardan temizlenip) annesinin kendisini doğurduğu (günkü) duruma dönüşür.»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Buhari ve Müslim'de rivayet etmişlerdir.

 

Müslim'in bir rivayetinde; "Kim bu Beyt-i Şerif'e gelirse" ifadesi kullanılmıştır. Bu ifade Hac ve Umre'ye şümulıüdür. Buna göre Umre de bu şartlar dahilinde ifa edilirse ayni sevabı sağlar.

       

Hadiste geçen "Yerfüs" fiilinin masdan olan "Refes" cinsel ilişki demektir. Şehvani söz söyleme ve çirkin laf etme mamUarına da gelir. El-Ezheri: Refes, erkeğin kadından arzuladığı her türlü sevişme manasını ifade eder, demiştir. Bakara suresinin 197. ayetinde;

 

"Hac'ta refes, fusük ve cidal yoktur" buyuruluyor. Kadı i yaz: Bu ayette geçen Refes'ten maksad cinsel ilişkidir. Cumhurun görüşü budur. Hadisteki Refes de bu manayadır, demiştir. El-Hafız: Bence açık olan yorum şudur: Hadisteki Refes'den maksad sadece cinsel ilişki değil, daha . geniş manadır. Yani cinsel ilişki, şehvani sözler ve çirkin laflardır,

der.

 

Hadiste geçen "Yefsuk" fiilinin masdan olan fısk ve fusuk ise ibadet ve taat yolundan sapmak manasınadır. Burada hata ve günah işlemek manasına yorumlanmıştır.

 

Hülasa cinsel ilişki, kadınla sevişmeye ait sözler ve çirkin laflar etmeden ve günah işlemeden hac ibadetini sırf Allah rızası için ifa eden' bir mü'min annesinden doğduğu gün gibi bütün günahlanndan arınmış olur. Hadis bu büyük mÜjdeyi vermektedir.

el-Hafız, el-Fetih'te: Yani kişi günahlardan arınmış olur.

 

Hadisin açık olan manası, küçük ve büyük bütün günahların bağışlanmasıdır. Bu manayı teyid eden başka hadisler de vardır, diyor. Allah cümlemize böyle hac ve Umre ibadetini ifa etmeyi nasib eylesin.