SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2890 >>

4- RAHL (DEVE PALANI) ÜSTÜNDE HAC YOLCULUĞU BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنِ الرَّبِيعِ بْنِ صَبِيحٍ عَنْ يَزِيدَ بْنِ أَبَانٍ، عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ؛ قَالَ: حَجَ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم عَلَى رَحْلٍ رَثٍّ. وَقَطِيفَةٍ تُسَاوِي أَرْبَعَةَ دَرَاهِمَ، أَوْ لاَ تُسَاوِي.  ثُمَّ قَالَ ((اللّهُمَّ! حِجَّةٌ لاَ رِيَاءَ فِيهَا وَلاَسُمْعَةَ)).

 

Enes bin Mâlik (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) eski bir palan ve dört dirhem eder veya etmez bir örtü üstünde hac yolculuğu etti ve: «Allahım! (Bu), riyasız ve gösterişsiz bir hac'dır,» dedi.

 

 

AÇIKLAMA:     Buhari bu hadisin baş kısmını başka bir senedie Enes (r.a.)'den rivayet etmiştir. Buhari' deki metin şöyledir: "Resülullah (s.a.v.) bir palan üstünde hac yolculuğu etti. O'nun biniti. azığını ve yolculuk eşyasını da taşırdl." Müellifimizin senedindeki ravi Yezid bin Eban zayütır.

 

Hadiste geçen "Rahı" deve palanı manasınadır. Binit olarak kullanılan deveye de "Rahile" denilir.

Katife: Kadife manasına geldiği gibi örtü manasına da gelir. Hadisin ifade tarzı ikinci manaya daha uygundur. Bu takdirde bundan kasdedilen mana, deve palanı üstüne atılan örtüdür. Şu halde hadisden kasdedilen mana şöyledir:

Peygamber (s.a.v.) mütevazi bir şekilde hac yolculUğU etti. O'riun binitinin palanı eski idi ve palanın üstündeki örtü de yaklaşık olarak dört dirhem değerinde idi.

Katife kelimesi elbise manasına kullanılmış olabilir. Bu takdirde Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in üstündeki elbisenin ancak dört dirhem değerinde olduğu ifade edilmek istenmiştir.

Hadis, hac yolculuğunun gösterişten ve riyakarlıktan uzak tutulmasının önemini ifade eder. Şu noktayı da belirteyim: Gösterişsiz ve mütevazi bir kıyMetle yolculuk etmek ayn şey, kirli ve pis kokulu elbise veya araçla yolculuk etmek ayn şeydir. Yani hac yolculuğuna çıkan kimsenin temizliğe son derece dikkat etmesi kaydıyla müteveizi ve gösterişsiz bir halde olmalıdır.

 

Hadisin son kısmında Peygamber (s.a.v.)'e ait cümle iki şekilde yorumlanabildiği için bu durumu parantez içi ifade ile işaret ettim. Her iki yoruma göre bu cümleden maksad yapılan hac ibadetinin kabul olunmasını dilemektir.