SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2896 >>

6- HACC'IN VACİB OLMASI ŞARTININ BEYANI BABI

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّار. حدّثنا مَرْوَانُ بْنُ مُعَاوِيةَ. ح وَحَدَّثَنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ، وَعَمْرُو ابْنُ عَبْدِ اللهِ، قَالاَ: حدّثنا وَكِيعٌ. حدّثنا إِبْرَاهِيمُ بْنُ يَزِيدَ الْمَكِّيُّ عَنْ مُحَمَّدُ بْنِ عَبَّادِ بْنِ جَعْفَرٍ الْمَخْزُوميِّ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ؛ قَالَ: قَامَ رَجُلٌ إِلَى النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم  فَقَالَ: يَا رَسُولَ اللهِ! ما يوجِبُ الْحَجَّ؟ قَالَ ((الزَّادُ وَ الرَّاحِلَة)) قَالَ: يَا رَسُولَ اللهِ! فَمَا الْحَاجُّ؟  قَالَ ((الشَّعِثُ التَّفِلُ)) وَقَامَ آخَرُ، فَقَالَ: يَا رَسُولَ اللهِ! وَمَا الْحَجُّ؟  قَالَ ((الْعَجُّ وَالثَّجُّ)).

قَالَ وَكِيعٌ: يَعْنِي بالْعَجُّ الْعَجِيجَ بِالتّلْبيةِ. وَالثَّجُّ نَحْرُ الْبُدْنِ.

 

(Abdullah) bin Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Bir adam Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in huzurunda ayağa kalkarak: Yâ Resûlallah! Hacc'ı vâcib kılan (şart) nedir? dedi. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «(Hacc'ın vâcib olmasının şartı) azık ve binittir,» buyurdu. Adam:

 

Yâ Resûlallah!  Hacı(nın vaziyeti) nedir? dedi. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «(Hacı, çeşitli sıkıntılar nedeniyle) vücûdu kirli ve güzel kokuları kullanmayı bırakandır,» buyurdu. Başka bir adam ayağa kalkarak:

 

Yâ Resûlallah! Hacetin belirtisi) nedir? dedi. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Acc ve sece'dir» buyurdu.

 

(Râvi Vekî demiş ki: Acc'dan maksad, Telbiyeyi yüksek sesle okumak ve Sece'den maksad (kurbanlık) develeri boğazlamaktır.

 

AÇIKLAMA:     2897’de