SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2905 >>

DEVAM: 9- ÖLÜ YERİNE HAC ETMEK BABI

 

حدّثنا هِشَام بْنُ عَمَّارٍ. حدّثنا الوَلِيدُ بْنُ مُسْلِمٍ. حدّثنا عُثْمَانُ بْنُ عَطَاءٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ أَبِي الْغَوثِ بْنِ حُصَيْنٍ ((رَجُلٌ مِنَ الْفُرْعِ)) اَنَّهُ اسْتَفْتَبى النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم عَنْ حِجَّةٍ كَانَتْ عَلَى أَبِيهِ. مَاتَ وَلَمْ يَحُجَّ. قَالَ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم حُجَّ عَنْ أَبِي؟

 قَالَ ((نَعَمْ. حُجَّ عَنْ أَبِيكَ. فَإِنَ لَمْ تَزِدْهُ خَيْراً لَمْ تَزِدْهُ شَرّاً)).

 

في الزوائد: إسناده عثمان بن عطاء الخراسانيّ، ضعفه ابن معين. وقيل: منكر الحديث متروك. وقال الحاكم: روى عن أبيه أحادث موضوعة.

 

Ebü'l-Ğavs bin Husayn (bu zât, el-Fur' kabilesinden bir adamdır) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Kendisi, hac etmeden ölen babasının zimmetinde olan bir hac (ibâdeti borcu) hakkında Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e fetva sordu. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Baban yerine hacc'a git, buyurdu ve Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle de buyurdu: Adak orucu da böyledir, (zimmetinde adak orucu bulunan) ölü yerine bu oruç kaza edilir.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Osman bin Ata. el-Hurasani bulunur. İbn-i Main onu zayıf saymıştır. Onun hadislerinin münker olduğu ve rivayetlerinin bırakıldığı da söylenmiştir. El-Hakim de: Bu ravi, babasından bir takım mevzü hadisler rivayet etmiş, demiştir.

 

AÇIKLAMA:     Zevaid nevinden olan bu iki hadis ölü yerine hacc'a gitmenin meşruluğuna delalet eder. İbn-i Abbas (r.a.)'ın ilk hadisi de bu hükmü ifade eder. Hanefiler, Şafiiler, Hanbeliler, İshak, Ebu Sevr, Davud, İbnü'l-Münzir ve Mali kiler'den İbn-i Habib ölü yerine hacc'a gitmenin meşruluğuna hükmetmişlerdir.

 

Malik ve el-Leys'e göre kimse kimseye bedelolarak hacc'a gidemez. Ancak farz hacc'ı eda etmeden ölen bir kimse vasiyyet ettiği takdirde onun yerine hacc'a gidebilir.

Son hadis de, zimmetinde adak orucu bulunup da ifa etmeden ölen bir kimse yerine bu nevi orucun tutulabileceğine dehllet eder.

 

Zimmetinde bulunan adak orucunu tutmadan ölen bir kimse yerine oruç tutmanın hükmü ve alimlerin bu husustaki görüşleri 1758, 1759 ve 2133 nolu hadisler bölümünde anlatıldı. Zimmetinde Ramazan orucu borcu bulunup da kaza etmeden ölen kimse yerine kaza etmenin hükmü ve alimlerin konuya ilişkin görüşleri ise 1755. hadis bölümünde anlatıldı. Oraya müracaat edilebilir.

 

Son hadis ravisi Ebu'l-Gavs bin Husayn el-Has-ami sahabidir. Ravisi Ata el-Hurasani'dir. Fakat bu ravi ondan hadis işitmemiştir. Bu itibarla hadisin senedinde bir inkıta', kopukluk vardır.