SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2906 >>

10- HAYATTA OLAN BİR KİMSE HACC'A GİTMEYE VÜCUTÇA GÜCÜ YETMEDİĞİ ZAMAN ONUN YERİNE HAC ETME (HÜKMÜNÜN BEYANI) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. وَعَنْ عَلِيِّ بْنِ مُحَمَّدٍ، قَالاَ: حدّثنا وَكيعٌ عَنْ شُعْبَةَ، عَنِ النُّعْمَانِ بْنِ سَالِمٍ، عَنْ عَمْرو بْنِ أَوْسٍ، عَنْ أَبِي رَزِينٍ الْعُقَيْليِّ؛ أَنَّهُ أَتَى النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم فَقَالَ: يَا رَسُولَ اللهِ! إِنَّ أَبِي شَيْخٌ كَبِيرٌ، لاَ يَسْتَطِيعُ الْحَجَّ وَ لا الْعُمْرَةَ وَ لاَ الظَّعَنَ.  قَالَ ((حُجَّ عَنْ أَبِيكَ وَاعْتَمِرْ)).

 

Ebû Rezîn (Lakît bin Âmir) el-Ukaylî (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Kendisi Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanına gelerek: Yâ Resûlallah! Babam çok yaşlıdır, ne hacc'a ne Umre'ye ne de yolculuk etmeye (bedenen) gücü yetmez (Ne buyurulur?), demiş. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (de Ebû Rezîn'e): «Sen baban yerine hac ve umre et,» buyurmuştur.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizi i Ebu Davud, Nesai, Beyhaki. İbn-i Huzeyme, İbn-i Hibban ve Hakim de rivayet etmişlerdir. Tirmizi bunun hasen - sahih olduğunu, Hakim de bunun senedinin Buhari ile Müslim i in şartları üzerine sahih olduğunu söylemişlerdir.

 

Hadiste geçen;.:rJaJI kelimesi "Zıan, Zaan ve Za'n" şeklinde okunabilir. İlk okunuşu Suyüti, diğer iki şekli Sindi nakletmişlerdir. Bu kelime binek hayvanı, binit üstünde tutunmak ve yolculuk etmek manalarına gelir. Burada yolculuk etmek yol binit üstünde tutunmak manasında kullanılmıştır.

 

HADİSİN FıKIH YÖNÜ

 

Tekmile yazarı bu hadisin açıklaması bahsinde özetle şöyle der: "Bu hadis, hac ve umre ibadetlerini ifoi etmeye bedenen gücü yetmeyen kimse yerine bu görevin yapılmasının caizliğine delalet eder. Peygamber'in "Baban yerine umre yap!" emrini, Şafiiler ile Hanbeliler delil göstererek unre'nin de hac gibi farz olduğuna hükmetmişlerdir. Müslim, Ahmed bin Hanbel'den şu sözü işittiğini söylemiştir: "Umre ibadetinin vacibliği' konusunda bundan daha güzel ve daha sahih bir hadis bilmiyorum."

Hanefiler ileMali kiler. umre'nin sünnet olduğunu söylemişler ve hadise cevaben: Başkası yerine hac ve umre yapmak, yapan kimse üzerine vacib değildir. Bu itibarla açık olan yorum, bu hadisteki emrin mendubluk için olduğunu söylemektir, demişlerdir. Hadis böyle yorumlanınca, umre'nin farziyetine delil olamaz."

 

Hacc'a gitmeye bedenen gücü yetmeyen kimseye oedel olarak hacc'a gitmek hükmüne dair ilmi görüşleri bu babın son hadisinin izAhı bölümünde anlatmaya çalışacağıffi.