SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2910 >>

11- ÇOCUĞUN HACCI (NIN SAHİH OLUP OLMADIĞININ BEYANI) BABI

 

عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ وَمُحَمَّدُ بْنُ طَرِيفٍ، قَالاَ: حَدَّثَنَا أَبُو مُعَاوَيةَ. حدَّثَنِي مُحَمَّدُ ابْنُ سُوقَةَ، عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ الْمُنْكَدِرِ، عَنْ جَابِر بْنُ عَبْدِ اللهِ؛ قَالَ: رَفَعَتِ امْرَأَةٌ صَبِيّاًلَهَا إِلَى النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم فِي حَجَّةٍ. فَقَالَتْ: يَا رَسُولَ اللهِ! أَلِهذَا حَجٌّ؟  قَالَ ((نَعَمْ. وَلَكِ أَجْرٌ)).

 

Câbir bin Abdillah (r.a.)'dan Şöyle demi§tir: Bir hac (yolculuğun) da bir kadın bir çocuğunu Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e arz ederek: Yâ Resulallah! Bu çocuk için hac (fazileti) var mı? diye sordu. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Evet. Senin için de bir sevâb vardır,» buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizi de rivayet etmiştir. Ayrıca Müslim, Ebu Davud, Nesai ve Ahmed de bunun bir benzerini İbn-i Abbas (r.a.)'den rivayet etmişler.

 

Kadının; "Bunun için hac var mı?" sözünü alimler "Çocuk hac ettiği takdirde ona hac fazileti var mı?" şeklinde yorumlamışlardır. Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in; "Evet" buyruğu da çocuğun ettiği hacc'ın sevabım kazandığı şeklinde yorumlanmıştır.

 

EI-Menhel yazarı Peygamber (s.a.v.)'in bu sözünü şöyle açıklamıştır; Yani çocuğun ettiği hac ilerde ona farz olacak hacc'a mahsub olmamakla beraber fazileti vardır. Şayet çocuk erginlik çağına varıp kendisine hac farz olursa, küçük yaşta iken ettiği hac ibadeti bunun yerine geçmez. Farz olan hac ibadetini ifa etmekle mükelleftir. Onun küçüklükte ettiği hac ise onun için fazilet ve sevabtır. Bu da namaz gibidir. Erginlik çağına varmamış olan çocuklara namaz farz olmadığı halde kılmalan istenir ve kılmalan halinde hem kendileri hem de onları namaza teşvik edenler sevab kazanırlar.

 

çocuğu hacc'a götüren kadın da onun bakımıyla meşgulolduğu, gerektiğinde onu sırtında taşıdığı, ona hac görevini yaptırdığı, ihramda bulunan bir kimsenin yapması haram şeylerden çocuğu koruduğu için sevab \azanır.        "

 

HADİsİN FıKıH YÖNÜ

 

EI-Menhel yazarı bu hususta özetle şöyle der: "Bu hadis, erginlik çağına varmamış olan çocuğun henüz mümeyyiz, Yani kendi kendine yiyebilecek, içebilecek ve taharetIenebilecek yaşa gelmemiş olsa bile edeceği hacc'ın sahihliğine ve geçerliligine delalet eder.

 

Mümeyyiz olmayan çocuk yerine velisi. ihram niyetini getirir, çocuğun elbisesini soyar, ona ihram giydirir, onun yerine Lebbeyke duasını okur, ona tavaf ettirir. Safa ile Merve arasında dolaştmr, Arafat'a götürür ve onun yerine Şeytan taşlama işini yapar.

çocuğun edeceği hacc'ın geçerliliğ,ine alimlerin cumhüru, Malik, Şafii ve Ahmed de hükmetmişlerdir. Hanefiler de böyle demişlerdir. Allame İbn-i Abidin: EI-Velvaliciye ve diğer kitablarda deniliyor ki: Baba kendi çocuğuna hac ettirir. Deli de çocuk gibidir. Çünkü çocuk ve deli ihram ve hac niyetini getirmekten aciz oldukları için babalarının ettiği ihram onların kendi ihramları hükmündedir, demiştir.

 

EI-Menhel yazarı daha sonra özetle şöyle der: Çocuğun hac ihramına girmesinin, yani hacc'a niyet etmesinin sahih olmadığı yolunda Ebu Hanife'den yapılan rivayetin manası şudur: Çocuk ihramda iken ihramlı kimse için haram ve yasak olan şeylerden birisini işlerse diğer ihramlılar hakkında gerekli keffaret ve ceza çocuk için gerekli olmaz. Çocuk böyle sakıncalı bir iş işlerse bundan dolayı muahaza edilmez. Ebu Hanife'nin maksadı, çocuğun ettiği hacları bir sevab ve fazilet kazanmaması değildir. Ebu Hanife'nin maksadı bu olunca ihrama giren çocuk ihramlı için yasak bir suç "işlerse ne çocuğun kendi malından ne de velisinin malından bir cezanın ödenmesi gerekmez.

 

İhrama giren çocuk ihramlı iken bir suç işlerse Şafiiler'e göre çocuğun yaş durumuna bakılır: Eğer çocuk henüz l}lümeyyiz olmamış ise, yani 6 - 7 yaşından küçük ise hiç bir cezanın ödenmesi gerekmez. Çocuk mümeyyiz ise işlediği suçun cezası velisine ödettirilir. Şayet ÇdeJ,lk başkasının tahrik ve teşviki ile o suçu işlerse, ceza onu tahrik ve teşvik edene ödettirilir.

 

Hanbeliler'e göre ise çocuğun hac masrafı ve hac esnasında bir suç işlemesi nedeniyle xödenmesi gerekli keffaretler onun velisine ödettirilir.

 

Malikiler'e göre de hüküm şöyledir: Çocuk ihramda iken elbise giymek, koku sürünmek gibi bir suç işlerse verilecek ceza velisinden tahsil edilir. çocuğun Harem mıntıkası dışında avlanması cezası da velisine aittir. çocuğun Harem mıntıkası içinde avlanması sebebiyle ödenmesi gerekli cezaya gelince bu da şöyle olur: Eğer veli çocuğu kendi başına bırakması halinde çocuğun başına bir felaketin gelmesinden endişe duymuyor ise avlanma suçunun cezası yine velisine aittir. Aksi takdirde çocuğa ait olur.