SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3021 >>

DEVAM: 60- AKŞAM VE YATSI NAMAZLARINI MÜZDELİFE'DE CEM' ETMEK, YANİ BİRLİKTE VE ARD ARDA KILMAK BABI

 

حدّثنا مُحْرِزُ بْنُ سَلَمَةَ الْعَدَنِيُّ. حدّثنا عَبْدُ الْعَزِيزِ بْنُ مُحَمَّدٍ، عَنْ عُبَيْدِ اللهِ، عَنْ سَالِمٍ، عَنْ أَبِيهِ؛ أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم صَلَّى الْمَغْرِبَ بِالْمُزْدَلِفَةِ. فَلَمَّا أَنَخْنَا  قَالَ ((الصلاةُ بِإِقَامَةٍ)).

 

Abdullah bin Ömer (r.a.)'den şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (Arefe gününü bayrama bağlayan gece) akşam namazını Müzdelife de kıldı. Namazdan sonra biz develerimizi çöktürünce: «Namaz ikamet edilmek suretiyle (kılınmalı) dır, buyurdu.»

 

 

AÇIKLAMA:     Ebu Eyyub-i Ensari (r.a.)'ın hadisini Buhari, Müslim, Nesai ve Tahavi de rivayet etmişlerdir. Tahavi'nin rivayetinde; "Tek bir ikametle" ziyadesi vardır.

 

İbn-i Ömer (r.a.)'den bu konuda gerek Kütüb-i Sitte'de ve gerekse diğer hadis kitabIarında müteaddid hadisler rivayet olunmuştur. Bazı rivayetIere göre akşam ve yatsı namazı için bir defa ikamet edilmiştir. Yani akşam namazından önce ikamet edilmiş ve akşam namazından sonra yatsı namazına ikamet edilmeksizin durulmuştur. Diğer bazı rivayetlere göre ise yatsı namazı için de ikamet edilmiş ve böylece iki defa ikamet edilmiştir.

Anılan gece akşam ve yatsı namazı Cem-i Tehir süretiyle, yanı akşam namazı yatsı namazıyla birlikte Müzdelife' de kılınmak üzere yatsı namazı vaktine tehir edilmesinin meşrüluğu bu babtaki hadisler ile benzeri hadislerle sabittir. Bunun hükmü ile ilgili bilgi bundan önceki babta verildiği için tekrarlamaya gerek yoktur. Ancak bu iki namaz için kaç ezan ve kaç ikamet edileceği husüsunda ihtilM vardır. Bu ihtilaflar ve dayanakları Tekmile'de ayrıntılarıyla birlikte beyan edilmiştir. Tuhfe de bunu izah etmiştir. Dört mezhebin kuvvetli görüşleri özetle şöyledir:

 

1. Hanefi mezhebinin meşhur kavline göre anılan iki namaz için bir ezan ve bir ik am et edilir. Bundan sonra akşam ve yatsı farzlan ardarda kılınır.

 

2. Şafii mezhebinin meşhur görüşü ile Ahmed' in en sahih kavline göre anılan namazlar için bir ezan ve iki ikamet edilir. Yani akşam farzından sonra yatsı namazı için ikamet edilir.

 

3. Maliki mezhebinin meşhur görüşüne göre bu namazlar için iki ezan ve iki ikamet edilir.

Yukarda anılan görüşlerin mesnedleri ve bunların dışında kalan görüşler hakkında bilgi edinmek isteyenler yukarda söylediğim gibi Tekmile ve Tuhfe'ye başvurabilirler.

Akşam ve yatsı namazlarını Müzdelife' de birlikte kılan bir kimse akşam namazı ile yatsı namazı arasmda herhangi bir sünnet kılmayacak ve Hanefiler ile Şafii ve Ahmed'e göre o kimse yatsı namazının farzını eda ettikten sonra o günkü akşam ve yatsı namazlarına ait sünnetleri ve vi tir namazını kılar. İbnü'l-Münzir, Müzdelife' de kılınan akşam ve yatsı namazlan arasında sünnet kılınmayacağına dair alimlerin icmaının bulunduğunu nakletmiştir.