SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3022 >>

61- MÜZDELİFE'DE VAKFE ETMEK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا أَبُو خَالِدٍ الأَحْمَرُ عَنْ حَجَّاجٍ، عَنْ أَبِي إِسْحَاقَ، عَنْ عَمْرِو بْنِ مَيْمُونٍ؛ قَالَ: حَجَجْنَا مَعَ عُمَرَ بْنِ الْخَطَّابِ. فَلَمَّا أَنْ نُفِيَضَ مِنَ الْمُزْدِلِفَةِ، قَالَ: إِنَّ الْمُشْرِكِينَ كَانُوا يَقُولُونَ: أَشْرِقْ ثَبِيرُ. كَيْمَا نُغِيرُ. وَكَانُوا لاَيُفِيضُونَ حَتَّى تَطْلُعَ الشَّمْسُ. فَخَالَفَهُمْ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم، فَأَفَاضَ قَبْلَ طُلُوعِ الشَّمْسِ.

 

Amr bin Meynun (r.a.)'den; şöyle demiştir: Biz Ömer b. el-Hattab (r.a.) ile beraber haccettik. Müzdelife'den (Minaya) dönmek istediğimiz zaman Ömer b. el-Hattab şöyle dedi: Müşrikler (Müzdelifede vakfe ettiklerinde) : Ey Sebir (dağı) güneşlenki sür'atle gidelim, derlerdi ve güneş doğuncaya kadar (Müzdelife'den) dönmezlerd. Bu nedenle Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onlara muhalefet  ederek güneş doğmadan önce (Müzdelife'den Mina'ya)  döndü.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis Müslim hariç, Kütüb-i Sitte'nin hepsinde rivayet olunmuştur.

Sebir; Mina' nın kuzeyinde bulunan bir dağdır.

 

Hadis, Güneş doğmadan önce Müzdelife'den Mina'ya hareket etmenin meşrüluğuna delalet eder. Hanefiler, Şafii, Ahmed ve cumhüra göre etraf iyice aydınlandıktan sonra hareket etmek müstehabtır. Bu vakte fıkıh ıstılahında İsfar denilir. Şu halde isfar vaktinden sonra Müzdelife'den hareket edilmelidir. Malik'e göre isfar vaktinden önce hareket edilmelidir.

 

MÜZDELİFE'DE VAKFE, YANİ DURMAK İLE İLGİLİ HÜKÜM

 

Müzdelife' de bir süre bulunmak dört mezhebin ittifakı ile vacibtir. Ancak vacib olan zamanın tayininde ihtilM vardır. Şöyle ki:

 

1. Hanefi mezhebine göre fecirden sonra bir süre durmak vacibtir.

 

2. Şafii ve Hanbeli mezhebIerine göre gece yansından sonra bir lahza bulunmakla vacib yerine gelmiş olur

 

3. Maliki mezhebine göre geceleyin develerin yüklerinin çözülüp indirilmesi için gerekli süre kadar durmak vacib olan vakfe için yeterlidir.

 

Hanefi mezhebine riayet etmek bakımından en uygunu diğer mezheb mensublarının da fecirden sonraya kadar Müzdelife'de durmalarıdır.