SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3023 >>

DEVAM: 61- MÜZDELİFE'DE VAKFE ETMEK BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ الصَّبَّاحِ. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ رَجَاءٍ الْمَكِّيُّ عَنِ الثَّوْرِي؛ قَالَ: قَالَ أَبُو الزُّبَيْرِ: قَالَ جَابرٌ: أَفَاضَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم فِي حَجَّةِ الْوَدَاعِ، وَعَليْهِ السَّكِينَةُ. وَأَمَرَهُمْ بِالسَّكِينَةِ. وَأَمَرَهُمْ أَنْ يَرْمُوا بِمِثْلِ حَصَى الْخَذْفِ. وَأَوْضَعَ فِي وَادِي مُحَسِّرٍ.  وَقَالَ ((لِتَأْخُذْ أُمَّتِي نُسُكَهَا. فَإِنِّي لاَ أَدْرِي لَعَلِّي لاَ أَلْقَاهُمْ بَعْدَ عَامِي هذَا)).

 

Cabir (r.a.)'den; şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) veda haccında (Müzdelife'den Mina'ya) ağır hareket etti. Sahabilere ağır yürümelerini emretti ve (cemrelere) fiske taşları misli (çakıl) atmalarını emretti. Muhassir deresinde de devesini  hızlı sürdü ve «Benim ümmetim menasiki alsınlar. Çünkü bilemeyeceğim, umulur ki bu yılımdan sonra onlara rastlayamayacağım,» buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud, Nesai Şafii ve Beyhaki de bu hadisi rivayet ettiler.

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Ebu Davud, Nesai, Şafii, Ahmed ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir. Hadisin sonundaki Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in buyruğu Ebu Davud ile Nesai'nin rivayetlerinde yok ise de bunun benzeri Beyhaki'nin rivayetinde mevcuttur. Bilindiği gibi O'nun buyurduğu şey gerçekleşti. Çünkü Resul-i Ekrem (s.a.v.) Veda Hacc'mdan döndükten bir süre sonra vefat etti.

 

Hadiste geçen "Hazf" küçücük taşı büyük parmak ile şehadet pannağı uçlarıyla atmaktır. Bu gibi taşlara fiske taşları denilir.

 

İda': Hızlı yürümektir. Muhassir ise yukarda da belirttiğim gibi Müzdelife ile Mina arasında kalan bir deredir. Resul-i Ekrem (Aleylıi's-salatü ve's-selam)'in bu dereden hızlı geçmesi hikmeti ile ilgili olarak Tekmile yazarı: Hristiyanlar bu derede dururlardı. Peygamber (s.a.v.) , hızlı gitmekle onlara muhalefet etmiştir, demektedir.

 

HADİSİN FıKIH HÜKÜMLERİ

 

1. Hacıların Müzdelife'den Mina'ya yavaş gitmeleri müstehabtır .

.

2. Bu yolculukta Muhassir deresi içinde hızİı gitmeleri

müstehabtır. Yayalar hızlı yürümeli, biniciler de bineklerini hızlı sürmelidir.

 

3. Şeytan taşlamada kullanılacak taşlar fiske taşı gibi küçücük olmalıdır.

4. Hacılar, bütün hac menasikinde Resül-i Ekrem (s.a.v.) 'i örnek tutup olanca güçleriyle O'nun ifa ettiği gibi hac etmeye özen göstermelidir.