SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3026 >>

DEVAM: 62- CEMRELERE TAŞ ATMAK İÇİN MÜZDELİFE'DEN MİNA'YA ÖNCEDEN GİDENLER (HAKKINDA GELEN HADİSLER) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا سُفْيَانُ. حدّثنا عَمْرٌ عَنْ عَطَاءٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: كُنْتُ فِيمَنْ قَدِمَ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم فِي ضَعَفَةِ أَهْلِهِ.

 

İbn-i Abbas (r.a.)'den; şöyle demiştir: Ben Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in (Müzdelife'den Mina'ya) önceden gönderdiği aile ferdlerinin zayıfları içinde idim.

 

 

Diğer tahric edenler: Buhari, Müslim, Ebu Davud, Şafii ve Ahmed

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Buhari, Müslim, Ebu Davud, Şafii ve Ahmed de rivayet etmişlerdir. Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in zayıf olan aile ferdIeri kadınlar ve çocuklar idi. İbn-i Abbas (r.a.) da onların içinde bulunuyordu. Bilindiği gibi bu zat Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in amcası Abbas'ın oğludur. Resül-i Ekrem (s.a.v.) bunlara geceleyin Müzdelife'den Mina' ya gitme izni vermişti. Tahavi'nin rivayetine göre Ata şöyle demiştir: "İbn-i Abbas bana haber vererek dedi ki: Peygamber (s.a.v.) Müzdelife gecesi (babam) Abbas'a dedi ki: Bizim zayıflarımız ve kadınlanmızı götür. Sabah namazını Mina'da kılsınlar ve halkın izdihamından önce Akabe cemresine taşlannı atsınlar. Ravi demiştir ki: Ata yaşlanıp zayıf düştükten sonra böyle yapardı."

 

HADISTEN ÇIKAN FIKIH HÜKMÜ

 

Zayıflık mazereti bulunan kimselerin fecirden önce Müzdelife'den hareket edip Mina'ya gitmeleri ve halkın izdihamından önce sabah namazından sonra Akabe cemresine taşlarını atmaları caizdir. Bu hususta alimlerin ittifakı mevcuttur.