SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3029 >>

DEVAM: 63- CEMRELERE ATILACAK ÇAKIL TAŞLARININ BÜYÜKLÜĞÜ BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا أَبُو أُسَامَةَ عَنْ عَوْفٍ، عَنْ زِيَادِ بْنِ الْحُصَيْنِ، عَنْ أَبِي الْعَالِيَةِ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ:  قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم، غَدَاةَ الْعَقَبَةِ. وَهُوَ عَلَى نَاقَتِهِ ((اُلْقُطْ لِي حَصَى)) فَلَقَطْتُ لَهُ سَبْعض حَصَيَاتٍ، هُنَّ حَصَى الْخَذْفِ. فَجَعَلَ يَنْفُضُهُنَّ فِي كَفِّهِ  وَيَقُولُ ((أَمْثَالَ هؤُلاَءِ فَارْمُوا)) ثُمَّ  قَالَ ((يَا أَيُّهَا النَّاسُ! إِيَّاكُمْ وَالْغُلُوَّ فِي الدِّينِ، فَإِنَّهُ أَهْلَكَ مَنْ كَانَ قَبْلَكُمُ الْغُلُوَّ فِي الدِّينِ)).

 

İbn-i Abbas (r.a.)'den; şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Akabe sabahı devesinin üstünde olduğu halde: «Benim için yerden çakıl taşları topla.» buyurdu. Bunun üzerine ben O'nun için yedi tane çakıl taşı topladım. O taşlar fiske taşlarıydı. Resul-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) taşları avucunda oynatmaya ve: «Ancak şunların emsalini atınız,» buyurmaya başladı. Daha sonra şöyle buyurdu. «Ey insanlar Dinde haddi aşmaktan - teşdid'den sakınınız. Çünkü sizden öncekileri dinde aşırılık ve teşdid helak etti.»

 

 

Diğer Tahiric edenler: Nesai ve Ahmed.

 

AÇIKLAMA:     İlk hadisi Ebu Davud, Ahmed ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir. İkinci hadisi Nesai ve Ahmed de rivayet etmişlerdir.

 

Cemre: Çakıl taşı manasınadır. Mina' da taş atılan çukurlara da bu isim verilmiştir. Cemre ismi verilen çukurlar üç tanedir. Birincisi Mescidü'l-Hif'e en yakın alanıdır. Buna küçük cemre de denilir. Bu cemrenin yanında Mekke'ye doğru gidildiğinde ikinci cemre'ye rastlanılır. Buna da ortanca cemre denilir. İki cemre arasındaki mesafe 156 mt.dir. Yine ikinci cemre'den Mekke'ye doğru 117 mt. gidildiği zaman büyük cemre'ye rastlanilır. Bu cemre'ye Akabe cemresi de denilir. Akabe cemresinin ilerisi ise Mina sınırıdır. Anılan cemrelerin hepsi Mina sınırları içindedir.

 

Cemrelere taş atmanın meşniiyetindeki hikmet konusunda Tekmile yazarı şöyle der:

Bunun hikmeti, alemlerin Rabb'ına kulluk ve itaat 'etmenin ve dini emirlere boyun eğmenin ilan edilmesi, işlenen hatalardan dolayı pişmanlık duymanın isbatı ve insanı günaha teşvik eden şeytana karşı duyulan öfkenin gösterilmesidir. Ayrıca Resül-i Ekrem (s.a.v.) ile dedesi İbrahim (a.s.)'a uymak ve izlerinde olmanın isbatıdır. Çünkü Resül-i Ekrem (s.a.v.) anılan taşlamayı yapmış, ümmetine de bunu yapmalannı emretmiştir. İbn-i Abbas (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

.İbrahim (Aleyhisselam) hac menasikine geldiği zaman Akabe cemresi yanında şeytan ona görünmüş, bunun üzerine İbrahim onu yediaded çakıl taşıyla taşlamış, nihayet şeytan yere batmış. Sonra ortancı cemre yanında şeytan yine ona görünmüş ve 0, şeytanı yedi çakıl taşıyla taşlamış, böylece şeytan yine yere batmıştır. Bir süre sonra küçük cemre yanında tekrar şeytan ona görünmüş ve 0, şeytanı yine yedi çakıl taşıyla taşlamış, nihayet şeytan yere yığılıp batmıştır .

 

İbn-i Abbas (r.a.): Siz ancak şeytanı taşlıyor ve ancak babanız (İbrahim) ın yolunu izliyorsunuz, demiştir.

 

HADİSLERİN FIKIH HÜKÜMLERİ

 

1. Bayramın ilk günü Akabe cemresine taş atarken binici olmak müstehabtır. Alimlerin bu husustaki görüşleri şöyledir:

 

a) Akabe cemresine gerek bayramın ilk günü ve gerekse bunu takib eden günlerde taş atarken binici olmak müstehabtır. Fakat diğer cemrelere yaya olarak taş atmak müstehabtır.

 

b) Malik ve Şafii 'ye göre binici olarak Mina' ya ulaşan kimsenin bayramın ilk günü Akabe cemresine binici olarak taş atması müstehabtır. Yaya olarak Mina' ya varan kimse ise yaya olarak taşlamayı yapar. Bayramın ikinci ve üçüncü günlerinde ise bütün cemrelere yaya olarak taş atmak müstehabtır. Bayramın dördüncü günü ise binici olarak taşlama işini yapıp Mekke'ye dönmek müstehabtır ..

 

c) Ahmed ve ilim adamlarının ekserisine göre ise bayramın ilk günü Akabe cemresine taş atarken binici olmak müstehabtır. Diğer günlerde bütün cemrelere yaya olarak taş atmak müstehabtır. Bu bab tak i hadisler son görüşü teyid ederler.

 

2. Atılacak taşların fiske taşı gibi küçük olması uygundur. Taşların temiz olması ve Müzdelife'den getirilmesi müstehabtır. Mina'dan toplanması da caizdir.

Şafii: Kişi taşları nereden alırsa olabilir. Ancak mescid'den toplamaktan hoşlanmam. Çünkü mescidin. çakıl taşları alınmamalıdır. Taşların tuvaletten toplatılmasını da mekruh görürüm. Çünkü pistir. Cemrelerin yanından toplatılmasını da mekruh sayarım. Çünkü orada kalan taşlar kabul olunmamış taşlardır, demiştir. Hanefiler ile Ahmed de böyle demiştir.

 

Darekutni, Beyhaki, Tabarani ve Hakim'in rivayet ettikleri bir hadiste; Ebu Said-i Hudri (r.a.) şöyle demiştir: "Biz: Ya Resulallah! Şu taşlar her, yıl cemrelere atılmaktadır.

Biz bunların eksildiğini sanıyoruz, dedik. Resul-i Ekrem (Aleyhi'ssalatüve's-selam) : Atılan taşlardan kabulolunanlar kaldınlır. Eğer böyle olmasaydı siz atılan taşlan dağlar gibi görecektiniz, buyurdu."

 

3. Akabe cemresine yedi çakıl taşı atmak vacibtir. Diğer cemrelere de yedişer taş atmak vacibtir. Cemrelere yedişer taş atmanın vacibliği ve bunun terki halinde kurban kesmenin vacibliği hususunda dört mezheb alimleri ittifak halindedir. Ancak bazı cemrelere, veya hepsine bazı günlerde taş atmamak veya eksik atmak halinde gereken ceza hususunda ihtilaf vardır. Yeri olmadığı için bu ayrıntılara girmeyeceğim. Bu hususta ayrıntılı bilgi için fıkıh kitablarına baş vurmak gerekir.

 

Taş atmanın hükmü, zamanı ve cemrelere sırayla taş atmaya ait hüküm ile ilgili bilgi bu kitabın 75. babında geçen 3053 - 3054 nolu hadislerin izahı bölümünde verilecektir.