SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3030 >>

64- AKABE CEMRESİNE NEREDEN TAŞ ATILıR, BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنِ الْمَسْعُودِيِّ، عَنْ جَامِعِ بْنِ شَدَّادٍ، عَنْ عَبْدِ الرَّحْمنِ بْنِ يَزِيدَ؛ قَالَ: لَمَّا أَتَى عَبْدُ اللهِ بْنُ مَسْعُودٍ جَمْرَةَ الْعَقَبَةِ، اسْتَبْطَنَ الْوَادِيَ، وَاسْتَقْبَلَ الْكَعْبَةَ. وَجَعَلَ الْجَمْرَةَ عَلَى حَاجِبهِ الأَيْمَنِ. ثُمَّ رَمَى بِسَبْعِ حَصَيَاتٍ. يُكَبِّرُ مَعَ كُلِّ حَصَاةٍ. ثُمَّ  قَالَ ((مِنْ ههُنَا، وَالَّذِي لاَإِلهَ غَيْرُهُ! رَمَى الَّذِي أُنْزِلَتْ عَلَيْهِ سُورَةُ الْبَقَرَةِ.

 

Abdurrahman bin Yezid (r.a.)'den; şöyle demiştir: Abdullah bin Mes'ud (r.a.) Akabe cemresinin yanına vardığı zaman derenin ortasına geçip yüzünü Ka'be'ye çevirdi ve cemreyi sağ kaşının hizasına aldıktan sonra yedi tane çakıl attı ve her çakılla beraber tekbir alıyordu. Sonta şöyle dedi: Kendisinden başka ilah olmayan'a yemin ederim ki, üzerine Bakara suresi indirilen (Nebi s.a.v.) çakılları şu (durduğum) yerde attı.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi TirmizI de rivayet etmiş, Buhari. Müslim, Ebu Davud ile Ahmed de bunun birer benzerini rivayet etmişlerdir. İbn-i Mes'ud (r.a.)'ın yemin etmesi sebebi Buhari ve Müslim'in rivayetinde belirtilmiştir. Oralardaki rivayetlere göre ravi Abdurrahman bin Yezid, İbn-i Mes'üd (r.a.) 'a: Ya Eba Abdirrahman! Halk Akabe cemresine yukansından taş atıyorlar, dedim (Yani halbuki sen aşağısından attın). Bunun üzerine İbn-i Mes'üd: Kendisinden başka (hak) ilah olmayana (Allaha) yemin ederim ki üzerine Bakara süresi indirilen (Resulullah) in durduğu yer şu (durup da taş attığım) yerdir, diye cevab verdi, demiştir.

 

Müellifimizin rivayeti ile Tirmizi'nin rivayetine göre İbn-i Mes'ud (r.a.) Akabe cemresine taş atarken kıble'ye doğru durmuştur. Buhari, Müslim ve Ebu Davud'un rivayetlerine göre ise İbn-i Mes'üd, Ka'be'yi soluna ve Mina'yı sağ koluna almıştır.

 

Tuhfe'de beyan edildiğine göre el-Hafız: Sıhhatli olan rivayet Buhari'ninlddir. Tirmizi'nin rivayeti şazdır. Senedinde el-Mes'ud i (isimli> ravi bulunur. Bu ravi'nin hafı,

zası son zamanlarında kanştı, der.

 

Müellifimizin rivayet ettiği senedde ayni ravi mevcuttur.

Hanefiler, Malik, Şafiiler, Ahmed ve Cumlıür Buhari ile Müslim'in rivayetlerine göre hükmederek: Akabe cemresine taş atarken Ka'be-i Muazzama'yı sol kola, Mina'yı sağ kola almak sünnet olanıdır, demişlerdir.

 

Anılan cemre'ye taş atarken, bir kavle göre kıbleye doğru durmak, diğerbir kavle göre kıble'ye sırt çevirmek sünpettir. Ancak bu iki görüş zayıf sayılmıştır.

İbn-i Mes'üd (r.a.)'ın Bakara süresini söz konusu etmesinin hikmeti ise hacile ilgili hükümlerin çoğunun bu sürede bulunmasıdır.

 

HADlSİN FIKIH HÜKÜMLERİ

 

1. Akabe cemresine taş atarken derenin ortasında durmak müstehabtır. Şu anda dere durumu kalmamıştır. Cemrenin çevresi tesviye edilmiş vaziyettedir. Derenin cemrenin güney doğusunda olduğu kanaati bu hadisten sezilebilir. Anılan derenin cemrenin hem güney, hem de dOğu tarafında bulunmuş olması ihtimali de vardır. Çünkü taş atarken Ka'be'yi sola ve Mina'yı sağa almak müstehabtır, diyenler derenin ortasından taş atmanın müstehablığını da söylerler. Şu halde dere cemrenin güney tarafına kadar uzanırdı.

Derenin ortasında durup taşlamanın müstehablığına hükmeden alimler: Salim bin Abdillah, Sevri, Şafii. Ahmed ve İshak'tır. Bunlara göre taşlan cemrenin yukarısından atmak mekruhtur. Tirmizi: İlim ehlinin uygulaması böyledir. 'berenin ortasından taş atmanın mümkün olmaması halinde nereden mümkünse oradan atmaya bazı alimler ruhsat vermişlerdir, der. Hanefiler ile İbn-i Battal'a göre nereden mümkünse oradan atmakta bir kerahet yoktur.

 

2. Akabe cemresine yedi adet çakıl atmak vacibtir. Bayramın birinci gününü takip eden günlerde gerek ,Akabe cemresine ve gerekse diğer cemrelere de yedişer aded taş atmak vacibtir. Hanefi, Şafii ve Maliki mezhebIeriile Cumhur'un görüşü budur. Ahmed . den de böyle bir rivayet vardır. Fakat meşhur kavline göre taş sayısının yediden az olmaması evladır. Bir iki taş eksik olsa bile bir sakınca yoktur.

 

3. Taşları birer birer atmak vacibtir. Bu hüküm hadisin: "Her çakılla beraber tekbir alıyordu" mealindeki cümleden çıkar. Şu halqe bir kimse yedi taşı bir defada atarsa bunların hepsi bir taş yerine geçer. Malik. Şafii. Ahmed ve el-Muhit'ın yazarının beyanına göre Ebu Hanife böyle hükmetmişlerdir. Hanefi fıkıh kitabIanndan et-Tavdih yazarının anlattığına göre ise bu, yedi taş. yerine geçer. Ata da böyle hükmetmiştir. Fakat böyle bir şey Resül-i Ekrem (s.a.v.)'den rivayet edilmemiştir. O, her taşı ayrı ayrı atmış ve: Hac ile umre menasikini benden alınız. buyurmuştur.

 

4. Her taşı atarken tekbir almak müstehabtır. Alimler bu hususta ittifak halindedir. Tekbir şöyle alınır: "Allah'ın adıyla (taşlarımı atıyorum). Allah her şeyden büyüktür. Şeytan'ı ve hizbini kahrediyorum, tahkir ediyorum." Tekbir alırken "Allahım! Benim haccımı makbul. çalışmamı hayırlı ve günahımı bağışlanmış eyle" mealindeki duayı eklemek de müstehabtır.

 

El-Hafız: Şeytan'ı taşlarken tekbir almayan kimseye herhangi bir cezanın söz konusu olmadığı yolunda alimler ittifak halindedir. Ancak Sevri: Tekbir almayan kimse sadaka verir ve bunu kurban ile onarmak bana daha sevimlidir, demiştir, der.