SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3042 >>

DEVAM: 70- (HACI) ADAMA, AKABE CEMRESİNE (BAYRAMIN İLK GÜNÜ) ÇAKILLARI ATINCA (VE SAÇ TRAŞI OLDUKTAN SONRA) HELAL OLAN ŞEYLER BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْن مُحَمَّدٍ. حدّثنا خَالِي مُحَمَّدٌ وَأَبُو مُعَاوِيَةَ وَأَبُو أُسَامَةَ، عَنْ عُبَيْدِ اللهِ، عَنِ الْقَاسِمِ بْنِ مُحَمَّدٍ، عَنْ عَائِشَةَ؛ قَالَتْ: طَيَّبْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم لإِحْرَامِهِ حِينَ أَحْرَمَ، وَلإِحْلاَلِهِ حِينَ أَحْلَّ.

 

Aişe (r.anha)'dan; şöyle demiştir: Ben (veda haccında) Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i ihram'a girmek istediği zaman, ihramlanması için ve ihram'dan çıktığı zaman ihram'dan çıkması sebebiyle (ve henüz ziyaret tavafı etmemişken) kokuladım.

 

 

AÇIKLAMA:     İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisini Nesai ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir. Aişe (r.a.)'ın hadisi ise Kütüb-i Sitte'nin hepsinde ve Mali k, Ahmed ve Beyhaki tarafından rivayet edilmiştir. Müellifimizin 2926. hadisi de bunun bir benzeridir.

 

HADİSLERİN FIKIH YÖNÜ

 

Hacı bayramın ilk günü Akabe cemresine çakılları atıp bundan sonra vacib olan kurbanını kesip saç tıraşı olunca, karısıyla sevişmesi dışında kalan ve ihrama girmesiyle kendisine yasak olan şeyler artık helal olur. Mesela, dibşIi elbise giyebilir, tırnaklarını kesebilir. Etek tıraşı olabilir, güzel koku sürünebilir. Hacı ziyaret tavafı bundan sonraya bırakabilir. Ziyaret tavafından sonra ve önce etmemiş ise sa'y'den sonra ise hacının karısıyla sevişmesi ve cinsel ilişkide bulunması da helal olur.

 

Hanefiler, Şafii, Tavüs, Nehai ve sahih kavline göre Ahmed bu hadislere göre hükmetmişlerdir.

 

Malik ise: Akabe cemresine taş atıldıktan ve kurban kesip saç tıraşı olduktan sonra kadına yaklaşmak, güzel koku sürünrnek ve av avlanmak dışında kalan yasaklar kalkar. Fakat anılan üç şey yine yasaktır. Ziyaret tavafından ve sa'y'den sonra helal olur, demiştir.

 

Hacının ihramlanmak istediği zaman güzel koku sürünmesi ile ilgili hususlar 2926. hadisin izahı bölümünde açıklandığı için bunu tekrarlamaya gerek görmüyorum.