SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3043 >>

71- (HAC VE UMRE'DE) SAÇ TIRAŞI BABI

 

Bilindiği gibi hac ve umre'nin menasikinden birisi de saçları tıraş etmektir. Saçları ustura ve benzeri bir şeyle tıraş etmeye "Halk" denilir. Makas ve benzeri bir şeyle kısaltmaya da "Taksir" denilir. Saçını tıraş eden kimseye "Muhallık", saçını kısaltana da "Mukassır" denilir. Erkek hacılar için en faziletli olanı tıraş olmaktır. Kadın hacılar ise saç uelarından bir mikdar keserler, onlar için tıraş olmak yoktur.

 

Saçları tıraş etmek veya kısaltmak Hanefi, Maliki ve Hanbeli mezhebIetine göre haccın vaciblerindendir. Şafii mezhebine göre ise haccın rükünlerindenk Umre de hac gibidir. Geniş izah için fıkıh kitabIarına baş vurulmalıdır. Bu babta rivayet olunan hadisler hac veya umre'ye niyetlenen erkeklerin saçlarını, zamanı gelince tıraş etmelerinin daha faziletli olduğuna delalet ederler. Çünkü Resul-i Ekrem (s.a.v.) saçlarını tıraş eden erkeklere defalarca dua etmiş, sahabilerin ricası üzerine saçını kısaltan erkeklere de bir defa dua buyurmuştur. Hacılar bayramın ilk günü Akabe cemresine taş attıktan sonra kurban kesmeleri vacib ise kurbanlarını da kestikten sonra saçlarını tıraş eder veya kısaltırlar. Vacib olan kurbam kesmeden saç tıraşı veya kısaltılması Hanefi mezhebine göre suçtur. Şafii mezhebine göre ise bir sakınca olmamakla beraber en uygunu ve ihtiyata muvaiık olanı önce kurban kesrnek ve bundan sonra tıraş olmaktır. Bu konu 74. babta tekrar ele alınıp gerekli bilgi verilecektir .

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ وَعَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ، قَالاَ: حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ فُضَيْلٍ. حدّثنا عُمَارةُ بْنُ الْقَعْقَاعِ عَنْ أِبِي زُرْعَةَ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ:

 قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((اللّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُحَلّقِينَ)) قَالُوا: يَا رَسُولَ اللهِ! وَالمْمُقَصِّرِينَ)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Allahım! Saçını traş eden erkeklere mağfiret eyle, » diye dua buyurdu. Sahabiler: Ya Resulallah! Saçını kısaltan erkeklere de, diye ricada bulundular. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Allahım! saçını traş edenlere mağfiret eyle,» diye dua etti. Bu duayı üç defa tekrarladı. Sahabiler (r.anhum): Ya Resulallah! Saçını kısaltan erkeklere de, diye ricada bulundular. Resulullah: «Saçını kısaltan erkeklere de (mağfiret eyle),» diye dua etti.  

 

AÇIKLAMA:     3045’te