SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3045 >>

DEVAM: 71- (HAC VE UMRE'DE) SAÇ TIRAŞI BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ اللهِ بْنِ نُمَيْرٍ. حدّثنا يُونَسُ بْنُ بُكَيْرٍ. حدّثنا ابْنُ إِسْحَاقَ. حَدَّثَنَا ابْنُ أَبِي نَجِيحٍ عَنْ مُجَاهِدٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: قِيلَ: يَا رَسُولَ الله! لِمَ ظَاهَرْتَ لِلْمُحَلِّقِينَ ثَلاَثاً، وَالْمُقَصِّرِينَ وَاحِدَةً؟  قَالَ ((إِنَّهُمْ لَمْ يَشُكُّوا)).

 

İbn-i Abbas (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Ya Resulallah! Niçin saçlarını traş edenlere üç defa ve saçlarını kısaltanlara bir defa dua etmekle saçlarını traş edenlere müzahir oldun, destek oldun diye (hikmeti) soruldu. Resul-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Saçlarını traş edenler (saç traşı konusunda Resulullah'a uymanın daha iyi olduğunda) şüphe edercesine kat'iyyen davranmadılar.»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu babın ilk hadisini Buhari ve Ahmed de rivayet etmişlerdir. İkinci hadis Nesai hariç Kütüb-i Sitte sahibIeri, Maiik ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir. İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisine dair Zevaid notu bulunmamakla beraber Kütüb-i Sitte'nin kalanlarında rastlayamadım. Tuhfe ve Tekmile yazarları bunun İbn-i Mace tarafından rivayet edildiğini beyan la yetinmektedir. Bu itibarla bunun ZevcUd nevinden olması muhtemeldir.

Müellifimizin bu hadislerine göre Resulullah (s.a.v.). saçlarını tıraş edenlere üç kez dua etmiş ve dördüncü defasında saçlarını kısaltanlara da dua eylemiştir. Fakat son hadisin zahirine göre saçlarını tıraş edenlere üç defa, saçlarını kısaltanlara da bir defa dua etmiştir. Bazı rivayetlere göre ise Resul-i Ekrem (s.a.v.) saçlarını tıraş edenlere iki defa dua etmiş ve üçüncü defada bunlarla beraber saçlarını kısaltanlara da dua etmiştir. Rivayetler arasında görülen zahiri ihtiların giderilmesi noktasınd.a Tekmile yazarı: Olayın müteaddid olması ihtimali vardır, demektedir.

 

Hadiste anılan dua olayı Hudeybiye umresi esnasında ve Veda haccı sırasında vuku bulmuştur. Tekmile yazarının beyanın da belirtildiği gibi anılan duanın mezkür iki seferde buyurulduğu, rivayet olunan hadislerden anlaşılmaktadır. Ancak bu duanın sebebi değişiktir. Tekmile yazarı bu sebebIeri şöyle açıklamaktadır: Hudeybiye umresinde sahabilerin bir kısmı Mekke müşriklerinin engellemesine rağmen kendilerini bu mukaddes beldeye girmeye güçlü gördükleri için Mekke'ye girmeden geri dönmeleri yolunda yapılan andlaşma onları çok üzmüştü. Bilindiği gibi Resül-i Ekrem (s.a.v.) ile Mekke müşrikleri arasında Hudeybiye'de yapılan andlaşmaya göre müslümanlar o yıl Mekke'ye girmeden Medine-i Münevvere'ye dönecekler ve ancak ertesi yıl Mekke'ye umre ibadeti için girebileceklerdi. İşte akdedilen bu karar gereğince Resül-i Ekrem (s.a.v.), Hudeybiye'de kurbanını kesip, mübarek saçlarını tıraş etmek süretiyle umre ihramından çıktı ve sahabilerin de ayni şeyi yapmalarını istedi. Sahabilerin bir kısmı üzüntülerinden dolayı ilk anlarda ihramdan çıkmak istememişlerdi. Bunun üzerine önce Resül-i Ekrem (s.a.v.) anlattığım şekilde ihramdan çıktı. Sahabiler de O'na bakarak ihramdan çıkmak üzere tıraş oldular. Artık bazıları saçlarını tamamen tıraş ettiler. Bir kısmı da kısalttılar. Resül-i Ekrem (s.a.v.), saçlarının tamamını tıraş ettiği için, O'na uymak niyetiyle saçını tamamen tıraş eden sahabiler, saçlarını kısaltanlara nazaran daha hızlı ve tam biçimde O'na uymuş sayıldılar. İşte sahabilerin bir kısmının ihramdan çıkmak husüsunda duraklaması Resül-i Ekrem (s.a.v.)'ın anılan duasını buyurmasına vesiIe olmuştur.

 

Veda haccında bu duanın tekrarlanması sebebine gelince, İbn-i EsIr. en-Nihaye'de şöyle der: Resülullah (s.a.v.)'in beraberinde Veda haccına gidenle'rin çoğunun beraberinde kurbanlık yoktu. Mekke'ye kurbanlık götürmek durumunda olmayanların haclarını umre'ye çevirmeleri ve umre menasikini bitirip saçlarını tıraş ederek ihramdan çıkma'arı yolunda Resül-i Ekrem (s.a.v.) tarafından er:ıir verilince ve bu emirden dışarı çıkmak da mümkün olmayınca bu durumda olanların ekserisi saçlarını kısalttılar. Bu, saç tıraşından onlara daha hafif geldi. Bir kısmı da saçlarını tıraş ettiler. Resül-i Ekrem (s.a.v.) saçlarını tıraş edenlerin hareketini, diğerlerinkine tercih ederek anılan duayı buyurdu.

 

HADİSLERİN FIKIH YÖNÜ

 

1. Rahmet dileme:ıt ölülere mahsus değildir. Diriler için de rahmet duasında bulunmak meşnidur.

2. İhramdan çıkmak için saçları kısaltmak, saçları tıraş etmek yerine geçer. Alimler bu hususta ittifak halindedir.

3. Saçları tamamen tıraş etmek, kısaltmaktan efdaldır. Çünkü Resul-i Ekrem (Aleyhi's--salatü ve's-selam) saçlarını tıraş edenlere defalarca dua etmiştir.

4. Saçları tıraş etmek veya kısaltmak hac ve umre'nin menasikinden (ibadetinden) dir. Hanefiler, Malik ve zahir olan Ahmed'in görüşüne göre saçları tıraş etmek veya kısaltmak vacibdir. Terkedilmesi halinde kurban kesmekle onarılır. Şafiiler'in en sahih görÜşlerine göre ise rükündür. Yapılmaması halinde hac bozulmuş olur. Bu eksiğin kurban kesmekle giderilmesi mümkün değildir.