SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3048 >>

73- KURBAN KESMEK BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ وَعَمْرُو بْنُ عَبْدِ اللهِ، قَالاَ: حدّثنا وَكِيعٌ. حدّثنا أُسَامَةُ بْنُ زَيْدٍ عَنْ عَطَاءٍ، عَنْ جَابِرٍ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((مِنًى كُلُّهَا مَنْحَرٌ. وَكُلُّ فِجَاجِ مَكَّةَ طَرِيقٌ وَمَنْحَرٌ. وَكُلُّ عَرَفَةَ مَوْقِفٌ. وَكُلُّ الْمُزْدَلِفَةِ مَوْفِفٌ)).

 

Cabir bin Abdillah (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Mina'nın hepsi kurban kesme yeridir. Mekke ('ye açılan) boğazların hepsi yol ve kurban kesme  yeridir.  Arafat'ın hepsi vakfe yeridir ve Müzdelife'nin hepsi vakfe yeridir.»

 

 

AÇIKLAMA:     Ebu Davud ve Ahmed de bunun benzerini rivayet etmişlerdir.

Mina. Arafat ve Müzdelife mıntıkalan ile bu yerlerde yapılan menasik ile ilgili bilgiler, bu kutsal yerler hakkında daha önce geçen hadisler bölümünde verildiği için tekrarlamaya gerek görmüyor, burada sadece hadisten çıkan fıkıh hükümlerini özetleyerek sunmakla yetineceğim.

 

1. İhramlı kimse kurbanlığını Mina mıntıkasının her hangi bir yerinde kesebildiği gibi Mekke-i Mükerieme şehrinde ve Harem sayılan çevresinde de kesebilir. Resul-i Ekrem (s.a.v.) kurbanlığını Mescid-i Hif'e yakın olan ilk cemre'nin yanında kesmişti. Bu yerde kesmek daha faziletli ise de bu gün için orada kesmek sağlık yönünden sakıncalıdır. Görenler bu durumu bilirler.

 

2. Mekke'ye giden yolların çoğu dağlar arasında ve boğazlar şeklinde Mekke'ye açılır. Hadis, Mekke'ye bu yolların herhangi birisinden girmenin, keza çıkmanın meşrüluğuna delalet eder. Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in Mekke'ye yukarı boğazdan girdiği ve aşağı boğazdan çıktığını bildiren hadis bu kitabın 26. babında geçmişti. 2940. hadise bakılabilir. Orada konu ile ilgili gerekli bilgi verilmişti.

 

3. Arafat vakfesi buranın herhangi bir yerinde yapılabilir.

Resül-i Ekrem (s.a.v.) Cebelü'r-Rahme, rahmet dağı eteğinde bulunan iri taşlar yanında vakfe ettiği için ayni yerde vakfe etmek daha efdaldir.

 

4. Müzdelife vakfesi de buranın herhangi bir yerinde yapılabilir. Fakat en faziletlisi Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in vakfe ettiği yerde durmaktır. O, Müzdelife'de bulunan Kuzah dağı eteğinde vakfe etmişti.