SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3049 >>

74- HAC MENASİKİNDEN (YANİ YAPILMASI İSTENEN İŞLERDEN) BİRİSİNİ DİĞERİNE TAKDİM EDEN (YANİ ÖNCE YAPAN) KİMSE (HAKKINDA GELEN HADİSLER) BABI

 

Bu babta rivayet olunan hadisler hacıların Kurban bayramının ilk günü yapmak durumunda oldukları Akabe cemresine çakılları atmak, kurban kesmek, saçları tıraş etmek veya kısaltmak ve ziyaret tavafı etmek işlerinden birisini diğerinden önce yapmanın sakıncası olmadığını beyan ederler. Yukardaki sıraya uymak en faziletli olanıdır. Bu sırayı bozmak ile ilgili hükümleri ve ilim ehlinin konuya ilişkin görüşleri bu babtaki hadislerin izahı bölümünde verilecektir.

 

Hac veya umre ibadetleri esnasında yapılması istenen fiil ve sözlere Menasik ve Nüsük denilir. Menasikin bazıları arasında sıraya riayet etmek mecburiyeti vardır. Mesela önce ihram, yani niyet ve Lebbeyke duası, sonra Arafat'ta vakfeye durmak, bundan sonra ziyaret tavafı ifa etmek, haccın temel rükünleri ve farzlarıdır. Bu sıraya riayet etmek zorunludur. Bu babtaki hadislerin konusu olan ve yukarda sıralanan Menasik arasındaki tertib ve sıra ise bazen bozulabilir ve bir sakınca teşkil etmez.

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا سُفْيَانُ بْنُ عُيَيْنَةَ عَنْ أَيُّوبَ، عَنْ عِكْرِمَةَ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: مَا سُئِلَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم عَمَّنْ قَدَّمَ شَيْئاً قَبْلَ شَيْءٍ إِلاَّ يُلْقِي بِيَدَيْهِ كِلْتَيْهِمَا ((لاَحَرَجَ)).

 

İbn-i Abbas (r.a.)'dan; şöyle demiştir: (Veda haccında bayramın ilk günü) herhangi bir şeyi diğer bir şey'den yapanların durumları Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e sorulduğunda bütün sorulara cevaben, mubarek ellerinin ikisiyle işaret buyurarak hiçbir sakınca bulunmadığını bildirdi.  

 

AÇIKLAMA:     3052’de