SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3054 >>

DEVAM: 75- TEŞRİK GÜNLERİ (YANİ BAYRAMıN İKİNCİ, ÜÇÜNCÜ VE DÖRDÜNCÜ GÜNLERİ) CEMRELERE TAŞ ATMAK BABI

 

حدّثنا جُبَارَةُ بْنُ الْمُغَلِّسِ. حدّثنا إِبْرَاهِيمُ بْنُ عُثْمَانَ بْنِ أَبِي شَيْبَةَ، أَبُو شَيْبَةَ. عَنِ الْحَكَمِ، عَنْ مِقْسَمٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم كَانَ يَرْمِي الْجِمَارَ إِذَا زَالَتِ الشَّمْسُ، قَدْرَ مَا إِذَا فَرَغَ مِنْ رَمْيِهِ، صَلَّى الظُّهْرَ.

 

İbn-i Abbas (r.a.)'da; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (bayramın ilk gününden sonraki günlerde) güneş göğün ortasından batıya kayınca cemrelere çakıllar atardı. Şöyle ki taşlama işini bitirince öğle namazına dururdu.'

 

 

AÇIKLAMA:     Cabir (r.a.)'ın hadisini Müslim, Tirmizi, Ebu Davud ve Nesai ile Beyhaki de rivayet etmişlerdir. Buhari de biliken rivayet etmiştir. Ebu Davud ile Tirmizi'nin rivayetlerinde; "Kurban bayramının ilk günü" kaydı vardır. Bu duruma parantez içi liade ile belirttim ..

 

İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisini Tirmizi ve Ahmed de rivayet etmişlerdir.

Bu iki hadis, Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in bayramın ilk günü Akabe cemresIne çakıllan kuşluk zamanı ve bayramın kalan günlerinde öğle namazı vakti girer girmez üç cemreye taşlan attığına delalet eder.

 

HADİSLERDEN ÇIKARILAN FIKIH HÜKÜMLERİ

 

1. Bayramın ilk günü Akabe cemresine çakıllan atma zamanı kuşluk vaktidir. Bu zaman, taşlamanın en iyi zamanıdır. İbn-i Abdi'l-Berr: Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in bayramın ilk günü Akabe cemresine bu vakitte taşlan attığı hususunda bütün müslümanlar ittifak halindedir, demiştir.

 

Bayramın ilk günü Akabe cemresine taş atmanın caiz olduğu süre konusuna gelince aIimler bu konuda ihtilaf etmişlerdir. Gerek anılan sürenin başlangıcında, gerekse bitiminde ihtilaf olmuştur. Şöyle ki:

 

a) Hanefiler, Malik ve bir rivayete göre Ahmed:

Bayramın ilk günü fecir doğunca Akabe cemresine çakıllan atmak caizdir, demişlerdir.

 

b) Şafiiler ve meşhur rivayete göre Ahmed: Bu süre bayram gecesinin yarısından sonra başlar, demişlerdir.

Anılan sürenin bitim anına gelince, henüz güneş batmamış iken taşlamanın caizliği ve bunda. bir mekruhluğun bulunmaması hususunda alimler ittifak halindedir. Yani müstehab olanı öğleden önce atmaktır. Ama öğleden sonra da güneş batıncaya kadar atılabilir ve bunda bir mekruhluk durumu yoktur. Şayet bir kimse güneş batıncaya kadar taşlama işini yapmamış ise Hanefiler, Malik, Şafii, İbnü'l-Münzir ve İbn-i Ömer'e göre bu işi geceleyin yapar. Bunu geceye bıraktığı için kerahat işlemiş olur. Bununla beraber ceza kurbanı gerekmez. Ahmed ve İshak'a göre ise bu işi gece yapmaz. Ertesi gün öğle vakti girince yapar.

 

Yukarda beyan edilen değişik görüşlerin dayanaklan ve delilleri Tekroile ve Tuhfe'de beyan edilmiştir. Onları buraya aktarmaya gerek görmüyorum.

 

2. Teşrik günleri, yani bayramın ikinci, üçüncü ve dördüncü günleri taşlama zamanı öğle namazı vaktinin girmesiyle başlar. Bundan önce taş atılamaz. Dört mezheb imamları ve cumhur bu hükümde müttefiktir. Şu farkla ki, Ebu Hanife. bayramın dördüncü günü öğleden önce taşlamanın caizliğine hükmetmiştir.

Kuvvetli mutemed olan hüküm Cumhürun görüşüdür.

Bir kimse bayram günleri geçip dördüncü, günü güneş batıncaya kadar cemrelere taş atmayı geciktirirse, artık taş atamaz. Ceza kurbanı kesmesi gerekir. Dört mezheb imamları bu hükümde birleşmiş durumdadır.

 

CEMRELERE SIRAYLA TAŞ ATMANIN HÜKMÜ

 

Daha önceki bablarda belirttiğim gibi cemreler üç adeddir. Mescid-i Hif'e en yakın olan cemreye "Cemre-İ ula = ilk cemre" denilir. Bundan sonraki cemreye "Cemre-i vusta = Ortancı cemre" denilir. Daha sonra gelen cemreye de Akabe cemresi denilir. Bayramın ilk günü yalnız Akabe cemresine taş atılır. Bunu takib eden gün, lerde ise Cemre-i ula'dan taşlamaya başlanır ve sırayla diğer cemrelere atılır. Bu sırayı takib etmek Şafiı, Malik ve Ahmed'e göre şarttır. Hanefi mezhebinin seçkin görüşüne göre ise sünnettir.

 

CEMRELERE TAŞ ATMANIN HÜKMÜ

 

Cemrelere taş atmak dört mezheb alimlerinin ittifakıyla vacibtir. Yapılmaması halinde ceza kurbanı kesmek gerekir. Cumhurun görüşü de böyledir .