SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3058 >>

DEVAM: 76- KURBAN BAYRAMININ İLK GÜNÜ (MİNA'DA) HUTBE OKUMAK BABI

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حدّثنا صَدَقَةُ بْنُ خَالِدٍ. حدّثنا هِشَامُ بْنُ الْغَازِ؛ قَالَ: سَمِعْتُ نَافِعاً يُحَدِّثُ عَنِ ابْنِ عُمَرَ؛ أَنَّ رَسثولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم وَقَفَ، يَوْمَ النَّحْرِ، بَيْنَ الْجَمَرَاتِ، فِي الْحَجَّةِ الَّتِي حَجَّ فِيهَا.

 فَقَالَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم ((أَيُّ يَوْمٍ هذَا؟)) قَالُوا: يَوْمُ النَّحْرِ.  قَالَ ((فَأَيُّ بَلَدٍ هذَا؟)) قَالُوا: هذَا بَلَدُ اللهِ الْحَرَامُ.  قَالَ ((فَأَيُّ شَهْرٍ هذَا؟)) قَالُوا: شَهْرث اللهِ الْحَرَامُ.  قَالَ ((هذَا يَوْمُ الْحَجِّ الأَكْبَرِ. وَدِمَاؤُكُمْ وَأَمْوَالُكُمْ وَأَعْرَاضُكُمْ عَلَيْكُمْ حَرَامٌ، كَحُرْمَةِ هذَا الْبَلَدِ، فِي هذَا الشَّهْرِ، فِي هذَا الْيَوْمِ)) ثُمَّ  قَالَ ((هَلْ بَلَّغْتُ؟ قَالُوا: نَعَمْ. فَطَفِقَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم  يَقُولُ ((اللّهُمَّ اشْهَدْ)) ثُمَّ وَدَّعَ النَّاسَ، فَقَالُوا: هذِهِ حَجَّةُ الْوَدَاعِ.

 

İbn-i Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Veda haccında bayramın ilk günü cemreler arasında durdu. Sonra Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (beraberinde bulunanlara hitaben):

 

Bu gün hangi gündür? diye sordu. Sahâbüer (r.anhum): Nahr (Kurban bayramı) günüdür, dediler. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

 

Peki bu şehir hangi şehirdir? diye sordu. Sahâbîler (r.anhum): Bu şehir, Mukaddes beldetullahtır, dediler. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) :

 

Peki bu ay hangi aydır? buyurdu. Sahâbiler (a.nhum): Bu ay, Allah'ın mukaddes ayıdır, diye cevab verdiler. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

 

Bu gün, hacc-ı Ekber günüdür. Bu ayda, bu günde bu beldeniz nasıl mukaddes ise, canlarınız, mallarınız ve ırzlarınız da size mukaddestir, buyurdu. Sonra: Ben (Allah'ın emrini) tebliğ ettim mi? buyurdu, Sahâbîler:

 

Evet, diye cevab verdiler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Allahım şâhid ol, demeye başladı. Daha sonra halk'a veda etti. Bu nedenle sahâbîler; Bu hac. Veda hacadır, dediler.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Buhari ta'likan rivayet etmiştir. Ebu Davud da kısa olarak rivayet etmiştir.

Bu hadiste Resul-i Ekrem (s.a.v.) Kurban bayramının ilk gününe Hacc-ı Ekber günü ismini vermiştir. Gerek bu hadis ve gerekse Tekmile'de nakledilen bazı hadisler Hacc-ı Ekber'in Kurban bayramının ilk günü olduğuna delalet eder. Cumhur ve mezheb imamları bu hadislere dayanarak böyle hükmetmişlerdir. Bayramın ilk gününe "Hacc-ı Ekber = En büyük hac" günü isminin verilmesi sebebi ise cemreye taş atmak, kurban kesmek, saç tıraşı olmak, farz tavafı ifa etmek gibi haccın bir çok vecibelerinin bu günde yerine getirilmesidir.

 

İbn-i Sirin'e göre Hacc-ı Ekber günü Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in ifa ettiği Veda haccına mahsustur. Çünkü o hacc'a Resul-i Ekrem (s.a.v.) bizzat katılc:lığı gibi o gün yahudilerin, hıristiyanların ve müşriklerin bayram gününe tesadüf etmişti. Resul-i Ekrem (s.a.v.) o sıralarda nazil olan Nasr suresinden vefatının yaklaşmış olduğunu sezdiği için o gün müslümanlara veda etmiş, halka büyük bir hitabede bulunmuş, onlara hac menasikini bildirmiş ve cahiliyet devrinin hükümlerini iptal etmişti. Böyle bir gün ne geçmişti ne de gelecekti. Bu itibarla gerek müslümanlar ve gerekse diğer halk o günün muazzamlığını anlamışlardı.

 

Ömer bin el-Hattab(r.a.) ile oğlu AbduIlah'a göre Hacc-ı Ekber, Arefe günüdür. Onlardan böyle bir rivayet var ise de, diğer rivayetler karşısında tutarsız kalır.

 

BU BABTAKİ HADİSLERDEN ÇIKARILAN FIKIH HÜKÜMLERİ

 

1. Kurban bayramının ilk günü Hacc-ı Ekber günüdür. Bu duruma göre Hacc-ı Asğar, yani en küçük hac ise umre'dir.

 

2. Müslümanların canlan, malları ve ırzları mukaddestir. Kimseye helal değildir. Şöyle ki müslümanın kanı ve canı hem kendisine hem de başkasına haramdır. Yani kişi kendi nefsini intihar etmeye yetkili olmadığı gibi başkası da onu öldürmeye yetkili değildir. Meğer ki şer'i hükümlere göre öldürülmesine karar verilmiş ola. O zaman da yine şer'i hükümlerin ışığı altında öldürülür. Keza müslümanın malı da mukaddes ve haramdır. Kimse buna tecavüz etmeye yetkili değildir. Müslümanın ırzı, şeref ve haysiyeti de böyledir. Kimsenin bunlara saldırmaya hakkı ve yetkisi yoktur.

 

3. Hiç kimse başkasının işlediği suçtan dolayı mu ah aza edilemez, cezalandırılamaz. Ahirette de herkes işlediği suçtan dolayı muahaza edilir. Kimse, kimsenin işlediği günahtan dolayı tazib edilmez.

 

4. Faizin her nevi haramdır.

5. Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in hadislerini rivayet etmek, kutsal bir görevdir.

6. Müslüman işlediği hayırlı işleri sırf Allah nzası için yapmalı, müslümanların yöneticileri hakkında iyi dilekte bulunmalı ve tefrikadan, bozgunculuktan sakınmalıdır. Bu meziyetlere sahib olan bir müslümanın kalbi kin ve hiyanetten uzak kalır.

 

7. Hac münasebetiyle Arefe. günü Arafat' ta ve Kurban bayramının birinci günü Mina' da birer hutbe okunması meşrudur.

 

ALİMLERİN HAC HUTBELERİ SAYISI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ

 

1. Hanefi ler ile Mal i k'e göre hac hutbel,eri üç tanedir: Bunlar Zilhicce ayının yedinci, dokuzuncu ve on birinci günlerinde okunur.

 

2. Şafii'ye göre ise dört hutbe okunur: Bunlar, Zilhicce ayının yedinci, dokuzuncu, onuncu ve on birinci günlerinde okunur.

 

3. Ahmed'e göre ise hac hutbeleri üçtür: Bunlar, mezkür ayın dokuzuncu, onuncu ve on ikinci günlerinde okunur.

Hanefiler, Malik ve Şafii'ye göre devlet başkanı veya hac emiri Zilhicce ayının yedinci günü Mekke' de öğle namazından sonra bir hutbe okur. Bu hutbeyi okumak sünnettir. Hutbede Mekke 'den Mina' ya çıkış anından Arefe günü öğle namazına kadar yapılması istenen hac menasiki hakkında hacılara bilgi verilir. Şayet o gün Cuma'ya rastlarsa Cuma. hutbesi okunur ve Cuma namazı kılınır. Namazdan sonra bu hutbe okunur. Çünkü sünnet olan bu hutbenin öğle namazından sonraya bırak ılmasıdır. Cuma hutbesi ise bilindiği gibi Cuma namazından önce okunması şarttır.

 

Ahmed'e göre o gün hutbe okumak sünnet değildir. Herhalde bu hutbe hakkındaki hadis ona göre sahih değil 'veya ona intikal etmemiştir.

Arefe günü hutbesi ile bayram günü hutbesi bu babın hadislerinde ve benzeri hadislerde mevcuttur.

 

Bayramın ilk gününden sonraki günlerde okunan hutbenin bayramın ilk günü okunan hutbenin aynisi olduğu, Ebu Davud ile Beyhaki'nin rivayet ettilderi ve Beni Bekir kabilesinden iki sahabi'ye ait bir hadisten anlaşılmaktadır.