SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3066 >>

DEVAM: 80- MİNA GECELERİNDE MEKKE'DE GECELEMEK BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ، وَهَنَّادُ بْنُ السَّرِيِّ، قَالاَ: حدّثنا أَبُو مُعَاوِيَةَ عَنْ إِسْمَاعِيلَ بْنِ مُسْلِمٍ، عَنْ عَطَاءٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: لَمْ يُرَخِّصِ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم لأَحَدٍ يَبِيتُ بِمَكَّةَ، إِلاَّ لِلْعَبَّاسِ، مِنْ أَجْلِ السِّقَايَةِ.

 

İbn-i Abbâs (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hiç kimseye (Minâ gecelerinde) geceyi Mekke'de geçirmek ruhsatını vermedi. Yalnız (Abdulmuttalib oğlu) Abbâs'a sikaye hizmetinden dolayı müsaade etti.

 

 

AÇIKLAMA:     İbn-i Ömer (r.a.)'ın hadisini Buhari, Müslim, Ebu Davud, Ahmed ve Şafii de rivayet etmişlerdir. İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisinin kimler tarafından da rivayet edildiği hususuna bakılsın. Çünkü ben rastlayamadım.

 

Sikaye: Yukarda da anlattığım gibi hacılara Zemzem suyunu ikram etmek, onları suvarmak demektir. Peygamber (s.a.v.)'in baba babası Abduimuttaiib'ten sonra bu hizmetin mütevelliliği Abdulmuttalib'in oğlu ve Peygamber (s.a.v.)'in amcası Abbas'a tevdi edilmişti. Cahiliyyet devrinde İslam dönemine kadar bu iş Abbas (r.a.)'ın elinde idi. Resul-i Ekrem (s.a.v.) Peygamber olduktan sonra bu işi ona bıraktı. Bu nedenle Sikaye görevi bu güne dek Abbas (r.a.)'ın oğulları tarafından ifa edilegelmiştir. Tekmile yazarının beyanına göre Abbas ve Oğulları Zemzem suyuna kuru üzüm katarak üzüm şerbeti olarak hacılara ikram ederlerdi.

 

HADiSLERDEN ÇıKARıLAN HÜKÜMLER

 

1. Mina geceleri Mina' da geçirilmelidir. Alimler bunun hükmü hususunda ihtilaf etmişlerdir. Şöyle ki:

 

A) Hanefiler, İbn-i Abbas ve Hasan-i Basri: Mina gecelerini Mina'da geçirmek Sünnet-i Müekkede'dir. Yani önemli sünnetlerdendir, demişlerdir: Ahmed'den de böyle bir kavil rivayet edilmiştir. Bu gruba göre bir kimse anılan geceleri Mina' nın dışında; mesela, Mekke' de geçirirse isae etmiş, yani fena iş yapmış olur. Çünkü önemli bir sünneti terketmiş olur. Bununla beraber ceza kurbanı kesmesi gerekmez.

 

B) Şafiiler ve meşhur kavle göre Hanbeliler: Mezkur geceleri Mina'da geçirmek vacibtir. Bir hacı bir geceyi başka yerde geçirirse bir müd, yani yaklaşık olarak 600 gr. buğday veya arpayı sadaka eder. İki geceyi başka yerde geçirirse bunun iki mislini sadaka etmesi gerekir. Şayet üç geceyi başka yerde geçirirse ceza kurbanı kesmesi gerekir, demişler.

 

C) Malik 'e göre de anılan geceleri Mina' da geçirmek vacibtir. Başka yerde geçirilen her gece için bir ceza kurbanı gerekir.

 

2. Sikaye hizmetinde çalışan kimseler anılan geceleri Mekke'de geçirebilirler. Çobanlar da bunlar gibidir. Tekmile yazarının beyanına göre alimler bu hüküm hususunda ittifak halindedir.