SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3065 >>

80- MİNA GECELERİNDE MEKKE'DE GECELEMEK BABI

 

Mina geceleri; Kurban bayramının birinci, ikinci ve üçüncü. günlerini ertesi günlere bağlayan üç gecedir. Hacılar bu geceleri Mina' da geçirmelidir. Ancak bayramın üçüncü günü Mina'dan ayrılanlar o günü ertesi güne bağlayan geceyi Mina' da geçirmekle mükellef değiller. Bu babta rivayet edilen hadisler Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in amcası Abbas (r.a.)'a Sikaye, yani hacıları Zemzem suyundan su varmak hizmetini ayarlaması için anılan geceleri Mekke'de geçirmesine izin verdiğine delalet eder. Hadislerden çıkarılan hükümleri ve Mina gecelerini Mi na' da geçirmek hükmü hususundaki görüşleri hadislerin izahı bölümünde anlatılmak üzere şimdi hadislerin tercemesine geçelim.

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ نُمَيْرٍ. حدّثنا عُبَيْدُ اللهِ عَنْ نَافِعٍ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ؛ قَالَ: اسْتَأْذَنَ الْعَبَّاسُ بْنُ عَبْدِ الْمُطَّلِبِ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم أَنْ يَبِيتَ بِمَكَّةَ أَيَّامَ مِنًى. مِنْ أَجْلِ سِقَايَتِهِ. فَأَذِنَ لَهُ.

 

İbn-i Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Abbâs bin Abdulmuttalib (r.a.), sikâye hizmeti için Minâ günlerinde geceleri Mekke'de geçirmek üzere Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den izin istedi. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) de ona izin verdi.

 

AÇIKLAMA:     3066’da