SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3064 >>

DEVAM: 79- KA'BE'YE GİRMEK BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا وَكِيعٌ. حدّثنا إِسْمَاعِيلُ بْنُ عَبْدِ الْمَلِكِ عَنِ ابْنِ أَبِي مُلَيْكَةَ، عَنْ عَائِشَةَ قَالَتْ: خَرَجَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم مِنْ عِنْدِي وَهُوَ قَرِيرُ الْعَيْنِ، طَيِّبُ النَّفْسِ. ثُمَّ رَجَعَ إِلَيَّ وَهُوَ حَزِينٌ. فَقُلْتُ: يَا رَسُولَ اللهِ! خَرَجْتَ مِنْ عِنْدِي وَأَنْتَ قَرِيرُ الْعَيْنِ، وَرَجَعْتَ وَأَنْتَ حَزِينٌ؟

 فَقَالَ((إِنِّي دَخَلْتُ الْكَعْبَةَ. وَوَدِدْتُ أَنِّي لَمْ أَكُنْ فَعَلْتُ. إِنِّي أَخَافُ أَنْ أَكُونَ أَتْعَبْتُ أُمَّتِي مِنْ بَعْدِي)).

 

Âişe (r.anha)'dan; Şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) benim yanımdan sevinçli olarak çıkıp gitti. Bir süre sonra üzgün olarak yanıma döndü. Ben: Yâ ResûIallan! Sen sevinçli olarak yanımdan çıktın ve üzgün olarak döndün? dedim. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: «Ben Ka'be'ye girdim. Ama keşke girmeseydim. Çünkü (girmekligimle) ümmetime güçlük çıkarmış olduğumdan korkarım.»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizi, Ahmed, Hakim ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir. Ebu Davud da bunu benzer cümlelerle rivayet etmiştir.

 

Resül-i Ekrem (s.a.v.) Ka'be'ye girdiğine pişman olmuş ve bir daha girmemeye karar vermiştir. Bunun sebebini de beyan buyurmuştur. Şöyle ki, mü'minler Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in sünnetine olan düşkünlükleri nedeniyle Ka'be'ye girmek için can atacaklar, girmeye çalışırken büyük izdihamlar meydana gelecek ve çokları sıkıntı çekecek. Hatta bu yüzden başkasına eziyet edebilirler veya kendileri zarara uğrayabilirler. Bazıları da girmek imkan ve fırsatını bulamadan memleketIerine dönecek ve bu sünneti yapamamanın üzüntüsünü duyacaklar. Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in endişe duyduğu güçlük budur.

 

HADİSTEN ÇIKARILAN HÜKÜMLER

 

1. Resul-i Ekrem (s.a.v.) Mekke'nin fetih yılından başka bir yılda Ka'be'ye girmiştir. Çünkü Aişe (r.anha) Mekke'nin fetih seferinde bulunmamıştır. Ancak Veda haccı seferinde hazır bulunmuştur. Beyhaki bu durumu kesinlikle beyan etmiştir.

 

İbnü'l-Kayyim ve bir grub: Peygamber (s.a.v.) Veda haccı seferinde' Ka'be'ye girmemiştir. Ancak Mekke'nin fetih seferinde Ka'be'ye girmiştir, derler ve bu hadise şöyle cevab verirler: Peygamber (s.a.v.) 'in, fetih seferinden dönüp Medine - i Münevvere'ye vardıktan sonra Aişe (r.anha) 'ya bu buyruğu söylemiş olması muhtemeldir.

 

İbnü'l-Kayyim ve beraberindeki grubun bu yorumu cidden uzak bir ihtimaldir.

 

2. Ka'be'ye girmek hac menasikinden değildir. Cumhurun görüşü de böyledir. Bu durumu bundan önceki hadisin izahı bölümünde de anlattım.