SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3083 >>

88- İHRAMLININ SÜRÜNEBİLECEĞİ YAĞ BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا وَكِيعٌ. حدّثنا حَمَّادُ بْنُ سَلضمَةَ، عَنْ فَرْقَدٍ السَّبَخيِّ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ؛ أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم كَانَ يَدَّهِنُ رَأْسَهُ بِالزَّيْتِ وَهُوَ مُحْرِمٌ، غَيْرَ الْمُقَتَّتِ.

قال الترمذيّ: هذا حديث غريب لا يعرف إلا من حديث فرقد. وفيه يحيى بن سعيد. فكأنّ من ترك هذا الحديث، تركه لذلك.

 

îbn-i Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ihrâmlı iken başına kokusu güzelleştirilmemiş zeytin yağını sürerdi.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizi ve Ahmed de rivayet etmişlerdir. Tirmizi: Biz bu hadisi, yalnız Ferkad es-Sebahi'nin Said bin Cübeyr'den olan rivayetiyle tanırız. Yahya bin Said de Ferkad es-Sebahi hakkında konuşmuştur. Fakat halk Ferkad'dan rivayette bulunmuşlardır, der.

 

Hadiste geçen "Mukattat" kokusu güzelleştirilmiş olan demektir. Mukattat zeytin yağı, kokusu güzelleşinceye kadar içinde nane pişirilen zeytin yağıdır. Sindi böyle bilgi vermiştir. Tuhfe yazarının naklen beyanına göre Kamus'ta: Mukattat zeytin yağı, içinde nane pişirilmiş veya güzel başka yağ ile karıştırılmış olan zeytin yağıdır, diye tarif edilmiştir.

 

Tuhfe yazarı hadisin fıkıh hükmü ile ilgili olarak özetle şu bilgiyi verir: Bu hadis ihramlı kimsenin, güzel kokulu bir şey karıştırılmamış zeytin yağını başına sürebileceğine delfıJet eder. Lakin hadis zayıftır.

 

İbnü'l-Münzir: Alimler, ihramlı kişinin zeytin yağı, sade yağı ve hayvanın iç yağını yiyebileceği ve başı ile sakalı dışında kalan vücudunun herhangi bir tarafına sürebileceği hususunda icma etmişlerdir. Keza, ihramlı kimsenin güzel kokulu bir şeyi bedenine süremiyeceği hükmü hakkında da ittifak ve icma etmişlerdir. Alimler bu hususta zeytin yağı ile güzel kokulu maddeler arasında bir farklılığın bulunduğuna hükmetmişlerdir, der.

:ruhfe yazarı daha sonra: Ben diyorum ki Hanefi fıkıhçıların ifadelerinin zahiri ne göre vücudun her hangi bir tarafını yağlamak onlarca memnu / yasak tır."

 

Şafii mezhebine göre ihramlı'nın sakalına veya başına herhangi bir yağ sürmesi yasaktır. Yani güzel kokulu herhangi bir maddenin karıştırılmadığı sırf zeytin yağı sakala veya. başa sürülemez. Fakat böyle birzeytin yağı vücüdun diğer tarafına sürülebilir. İhramlılık haline aykırı düşmez. Fakat kokusu güzelleştirilmiş ise diğer güzel kokular gibi vücüdun herhangi bir tarafına sürülemez.