SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2928 >>

DEVAM: 18- İHRAMA GİRİLECEĞİ ZAMAN GÜZEL KOKU BABI

 

حدّثنا إِسْمَاعِيلُ بْنُ مُوسى. حدّثنا شَريكٌ عَنْ أَبِي إِسْحَاقَ، عَنِ الأَسْوَدِ، عَنْ عَائِشَةَ؛ قَالَتْ: كَأَني أَرَى وَبيِصَ الطِّيبِ فِي مَفْرِقِ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم، بَعْدَ ثَلاَثَةٍ، وَهُوَ مُحْرِمْ.

 

Âişe (r.anha)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ihram'a girdikten üç gün sonra ve ihramda iken (mübarek) başında ıtrin parıldamasını sanki hâlâ görüyorum.

 

 

AÇIKLAMA:     Aişe (r.anha)'nın ilk hadisi Kütüb-i Sitte'nin hepsinde rivayet edilmiştir. Ayrıca Malik ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir. Müellifimiz bu hadisi Süfyan bin Uyeyne ile el-Leys bin Sa'd yoluyla rivayet etmiştir. Süfyan'ın rivayetinde Aişe (r.anha)'nın; "Bu iki elimle ... " ilavesi vardır. Bu ilave Resül-i Ekrem (s.a.v.)'i anılan iki vakitte kokuladığını pekiştirmek içindir. Yani Aişe: Ben bu kokulama işini kendi ellerimle şüphesiz yaptım, demek istemiştir.

 

Aişe (r.anna)'nın ikinci hadisinin benzerini Buhari, Müslim, Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir. O'nun son hadisi ise Nesai tarafından da rivayet edilmiştir.

Aişe (r.anha) 'nın ilk hadisi ile kasdettiği mana şöyledir: Resülullah (s.a.v.) ihrama girmek istediği zaman, henüz ihrama girmemiş iken, ben O'nun mübarek vücüdunu ve elbisesini güzel kokularla kokulardım. Keza, hac ibadetini tamamlayacağı zaman, henüz ifada tavafı etmemiş iken yine O'nu güzel kokularla kokulardım. Tavaf'ın çeşitleri vardır. Bunlar tava! bölümünde inşaallah anlatılacaktır. Burada sadece şunu belirtmekle yetineyim: Tavafın çeşitlerinden birisi de İfada tavafıdır. Buna Ziyaret tavafı da denilir. Bu tavaf hac ve umre'nin bir rüknüdür. Hacı bayranun birinci günü Mina'da Akaba cemresine taş atıp, saçını traş ettiğizaman ve bazı hallerde, bazı alimlerin ,görüşlerine göre kurban da kestikten sonra ihramdan çıkmış sayılır. Yani farz olan ziyaret tavafı etmeden önce, elbise giyebilir, güzel koku sürünebilir, tırnaklarını kesebilir. Yalnız kansıyla birleşemez. Hacı Mina'dan Mekke'ye gelip Ka'be'yi tava! edince eşiyle birleşmesi de helal olur ve böylece haccını tamamlamış olur.

 

AİŞE (RADİYALLAHU ANHA)'NIN HADİSİNDEN ÇIKARILAN HÜKÜM ŞUDUR

 

1. İhrama girmeden önce güzel koku kullanmak meşrüdur.

2. Hac, bayramın birinci günü Akabe cemresine taş atıp. gerekiyorsa kurban kestikten ve saçlarını traş ettikten sonra, henüz ifada tavaiı etmemiş iken güzel koku sürünebilir ve sürünmesi meşrüdur. Bu iki halde de güzel koku kullanmak müstehabtır.

 

Aişe (r.anha)'nın bundan sonraki hadisleride bu hükümlere delalet eder. Ayrıca şu hükmü de ifade eder: Hacı, ihrama gireceği zaman kokustı ve rengi kalıcı olan koku nevilerini de kullanabilir. Alimler bu hususta ihtilM etmişlerdir. EI-Menhel yazarı bu ihtilaiı ayrıntıları ve dayanaklarıyla beraber anlatmaktadır. Biz sadece değişik görüşleri ve bu görüşe sahib olan alimleri beyan etmekle yetineceğiz:

 

1. Cumhüra göre ihrama girmek isteyen kimsenin ihrama girmeden önce misk, gül yagı gibi güzel koku ile kokulanması müstehabtır. Sürülen kokunun eserinin ihrama girildikten sonra kalıcı olmasında bir sakınca yoktur. Şu halde sürülen maddenin renginin ve kokusunun kalıcı olması bir zarar vermez. Ebu Hanife, Ebu Yüsuf, Züfer, Şafii, Ahmed, İshak. Sevri ve Evzai bu görüşte olan ,Uimlerdendir. Aişe. Sa'd bin Ebi Vakkas. İbn-i Abbas, Bera bin Azib. Enes bin Malik. Ebü Zer. Hüseyin bin Ali, İbnü'l-Hanefiyye. İbn-i Zübeyr, Ebu Said-i Hudri. Omer bin Abdilaziz. el-Esved. el-Kasım, Salim HişÜm bin Urve Harice bin Zeyd ve İbn-i Cüreyc (r.a.) 'ün de böyle hükmettil<leri rivayet olunmuştur.

 

2. Ata. Said bin Cübeyr. İbn-i Sirin, Hasan-ı Basri ve Zühri'ye göre cismi veya kokusu ihramdan sonra kalıcı olan güzel kokuları ihrama girileceği zaman kullanmak haramdır. Omer, Osman ve İbn-i Omer (r.a.) de böyle hÜkmetmişlerdir. Bu görüşe göre, ihrama girecek olan bir kimsenin cismi ve kokusu kalıcı olmayan, yani sürÜldükten hemen sonra eseri kalmayan güzel kokular ile kokulanması ıneşrüdur. kalıcı olan ile kokulanması ise gayr-i meşrüdur.

 

3. Malikiler'e göre ihrÜmdan önce güzel bir koku ile kokulanan kimsenin kullandıgı kokunun cisıni, ihramdan sonra kalırsa böyle bir koku ile kokulanmak haramdır ve bunu kullanan ihramlının fidye vermesi vcicibtir. Şayet. sürülen kokunun cismi ihram dan sonra kalmayıp da sadece rengi kalırsa böyle bir kokuyu kullanan ihramlıya fidye ödemesinin vckib olup olmadığı husüsunda ihtilaf vardır. Bir kavle göre fidye ödemesi gereklidir. Diğer bir kavle göre gerekli değildir. Eğer kullanılan maddenin yalnız kokusu kalıcı ise ve ihramlı bu durumu biliyor ise bu koku giderilmeden ihrama girmek mekruhtur. Fakat fidye ödemeye gerek yoktur.

 

Aişe (r.anha)'nın bu babta rivayet olunan ikinci ve üçüncü hadisi birinci grubun, yani cumhürun görüşünü teyid eder, mahiyettedir. Çünkü Aişe (r.anha), Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in ihrama girmeden önce kullandığı güzel kokunun O'nun mübarek başında, ihramdan sonra da panldadığını ve bu durumu gördüğünü beyan etmiştir. Hatta son hadiste; ............... ilavesi vardır. Yani parıldama O'nun ihrama girmesinden üç gün sonra görülmüştür.

 

Bu hadislerde geçen "Vehis" parıldama demektir. Mefank: Mefnk'ın çoğuludur. Mefnk, başın suçlurının ayrıldığı yer manasınadır.