SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2939 >>

25- HAREM-İ ŞERİF'E (YANİ MESCİD-İ HARAM'A) GİRME ÇADABININ BEYANI) BABI

 

حدّثنا أَبُو كْرَيْبٍ. حدّثنا إِسْمَاعِيلُ بْنُ صَبِيحٍ. حدّثنا مُبَارَكُ بْنُ حَسَّانَ أَبُو عَبْدِ اللهِ، عَنْ عَطَاِْ بْنِ أَبِي رَبَاحٍ، عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: كَانَتِ الأَنْبِيَاءُ تَدْخُلُ الْحَرَمَ مُشَاةً حُفَاةً. وَيَطُوفُونَ بَالْبَيْتِ. وَيَقْضونَ الْمَنَاسِكَ حُفَاةً مُشَاةً.

 

في الزوائد: في إسناده مبارك بن حسان. وهو، وإن وثقة ابن معين، فقد قال النسائيّ: ليس بالقوىّ، وقال أبو داود: منكر الحديث. وقال ابن حبان في الثقات: يخطىء ويخالف. وقال الأزديّ: متروك. وإسماعيل، ذكره ابن حبان في الثقات، وباقي رجال الإسناد ثقات.

 

Abdullah bin Abbâs (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Peygamberler Harem (-i Şerife) yaya ve yalın ayak olarak girerlerdi. Yalın ayak ve yaya olarak Beyt-i Şerifi tavaf edip menâsik'i (yâni hac ve umre ibâdetini bu şekilde) ifâ ederlerdi.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Mübarek bin Hassan bulunur. Bu raviyi İbn-i Main sıka saymış ise de Nesai: O, kuvvetli değil, demiş ve Ebü Davüd da onun hadisinin münker olduğunu söylemiştir. İbn-İ Hibban da sika raviler bahsinde onun bazen hata edip muhalefet ettiğini söylemiştir. EI-Ezdi de onun terkedilmiş olduğunu söylemiştir. Seneddeki ravilerden İsmail'e gelince İbn-i Hibban onu sikalar arasında anmıştır. Senedin kalan ravileri sika zatlardır.

 

 

AÇIKLAMA:     Zevaid nevinden olan bu hadisin senedine dair bilgi notta belirtilmiştir. Bu kitabın 28. babında rivayet olunan hadislerde belirtildiği gibi Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in Ka'be-i Muazzama'yı binek hayvanı üstünde ta vaf ettiği sabittir. Keza Buhari'nin "Zi Tuva'de Konaklanma" babında İbn-i Ömer (r.a.)'dan rivayet ettiği bir hadisten Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in hac veya umre niyetiyle Mekke'ye gelişlerinde devesini Mescid-i Haram kapısının önünden başka bir yerde çöktürmediği anlaşılır. Bu itibarIo. bu bAbta rivayet edilen yukarıdaki hadis anılan sahih hadislere muhalif görÜlüyor, Allah en iyi bilendir .