SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2978 >>

DEVAM: 40- HAC MENASİKİNE (BAŞLAYINCAYA) KADAR (HAC MEVSİMİNDE) UMRE'DEN YARARLANMAK (YANİ UMRE YAPMAKLA SEVAB KAZANMAK) BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا أَبُو أُسَامَةَ عَنِ الْجُرَيْرَيَّ، عَنْ أَبِي الْعَلاَءِ يَزِيدَ بْنِ الشِّخِّيرِ، عَنْ أَخِيهِ مُطَرِّفِ بْنِ عَبْدِ اللهِ بْنِ الشِّخِّيرِ، قَالَ: قَالَ لِي عِمْرَانُ بْنُ الْحُصَيْنِ: إِنِّي أُحَدّثُكَ حَدِيثاً لَعَلَّ اللهَ أَنْ يَنْفَعَكَ بِهِ بَعْدَ الْيَوْمِ. اِعْلَمْ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَدِ اعْتَمَرَ طَائِفَةٌ مِنْ أَهْلِهِ فِي الْعَشْرِ مِنْ ذِي الْحِجَّةِ. وَلَمْ يَنْهَ عَنْهُ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم وَلَمْ يَنْزِلْ نَسْخُهُ. قَالَ فِي ذلِكَ، بَعْدَ رَجُلٌ بِرَأْيِهِ مَاشَاءَ أَنْ يَقُولَ.

 

Mutarrif bin Abdillah bîn eş-Şıhhîr (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: İmrân bin el-Husayn (r.a.), bana şöyle dedi: Bu günden sonra Allah'ın seni yararlandıracağı umulan bir hadîsi sana rivayet edeyim: Bilmiş ol ki Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in ailesinden bir grup Zilhicce ayının (ilk) on gününde şüphesiz umre ettiler. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'de bunu menetmedi ve bunun neshine dâir bir âyet inmedi. Sonra bir adam bunun (yâni Hacoı Temettü) hakkında kendi görüşüne dayak dilediği şeyi söyledi (yâni Hacc-ı Temettü'a karşı çıktı).

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Buhari, Müslim ve Nesai de rivayet etmişlerdir. İmran (r.a.) bu hadiste Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in zevcelerinden bir grubun Resül-i Ekrem (s.a.v.) hayatta iken Hacc-ı Temettü'ü eda ettiklerini, Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in bunu yasaklamadığını ve Hacc-ı Temettü'ün meşruluğuna dair Bakara süresinin 196. ayetindeki hükmün başka bir ayetle neshedilmediğini ifade etmiştir.

 

Veda hacc'ında Res      Ekrem (s.a.v.)'e sekiz zevcesi refakat etmişti. Aişe (r.anha)'nın dışında kalan zevcelerin hepsi Hacc-ı Temettü'ü ifa ettikleri hadis şerhlerinde beyan edilmektedir. Müellifimizin süneninde 3133 ve 3135. numaralarda geçen Ebu Hureyre (r.a.) ile Aişe (r.anha)'nın hadislerinde belirtildiği gibi Resül-i Ekrem (s.a.v.) Hacc-ı Temettü eden zevceleri için bir sığır kurban etmiştir. Anılan iki hadisi Ebu Davud da Hac bölümünün "Hedyü'l-Bakara = Sığın kurban etme" babında rivayet etmiş ve Tekmile yazarı Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in zevcelerinden Hacc-ı Temettü edenlerin yedi olduğunu ifade etmiştir.

 

Hac aylarının Şevval, Zilkade ayları ile Zilhicce ayının ilk on günü olduğunu yulmrda belirtmiştim. İmran (r.a.) bu muhterem annelerimizin Zilhicce'nin ilk on gününde, yani hac mevsiminde, hacları önce umre ettiklerini belirtmekte Hacc-ı Temettü'ü ifa ettiklerini açıklamak istemiştir.

 

tinde geçen; Hacc-ı Temettü'ün meşruluğu Bakara suresinin 196. ayet "Kim hacc'a kadar umre'den faydalanmak (sevabını kazanmak isterse, kolayma gelen bir kurban kesmek .. ," Nazm-i ilahi ile sabittir, imran (r.a.) bu hükmün neshine dair bir şeyin inmediğini anlatmak ister.

 

İmran (r.a.)'in hac mevsiminde, hacları önce umre etmeye, yani Hacc-ı Temettü'a karşı çıktığını haber verdiği zat ile kimi kasdettiği yolunda çeşitli görüşler vardır. Kurtubi ve Nevevi bununla Ömer bin el-Hattab (r.a.)'ın kasdedildiğini söylemişlerdir. İbnü't-Tin: Bununla ya Ömer veya Osman kasdedilmiştir, der. El-Hafız bu husustaki sözleri nakleder ve Ömer (r.a.)'ın kasdedildiği ihtimalini tercih eder.

 

Bundan sonra gelen 2979. hadis de bununla Ömer (r.a.)'ın kasdedilmiş olduğu ihtimalini kuvvetlendirir.

 

Tekmile yazarı Hacc-ı İfrad babında: Ömer ve Osman (r.a.)'ın Hacc-ı Temettü'a karşı çıkmaları bunun meşruluğunu inkar etmeleri anlamında değil, tenzihen mekruhluk ve en faziletli saydıkları Hacc-ı İCrad'a teşvik içindir. Hacc-ı Temettü'ün kerahatsız caizliği hususunda alimler bilahere icma ve ittifak etmişlerdir, der.

 

İmran (r.a.)'ın Mutarrıf'e söylediği sözle şunu kasdettiği, Sindi tarafından ifade edilmiştir: Bu gün Ömer (r.a.) Hacc-ı Temettü'a karşı olduğu için bununla am el edemezsen bile bu günden sonra, yani Ömer (r.a.)'ın devrinden sonra bununla amel etmek ve halka bunu öğretmek suretiyle yararlanabilirsin, sevabım kazanabilirsin.

 

Kadı iyaz ve başkası Ömer ve Osman (r.a.)'ın karşı çıktıkları umre'nin Hacc-ı Temettü olmayıp hac niyetiyle ihrama girildikten sonra bunu umre'ye çevirmek olduğunu söylemiş ise de gerek bu hadis ve gerekse bundan sonra gelen Ebu Musa (r.a.)'ın hadisi karşı çıkılan umre'nin Hacc-ı Temettü olduğunu gösterir.