SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2977 >>

DEVAM: 40- HAC MENASİKİNE (BAŞLAYINCAYA) KADAR (HAC MEVSİMİNDE) UMRE'DEN YARARLANMAK (YANİ UMRE YAPMAKLA SEVAB KAZANMAK) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ شَيْبَةَ، وَعَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ، قَالاَ: حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ مِسْعَرٍ، عَنْ عَبْدِ الْملِكِ بْنِ مَيْسَرَةَ، عْنَ طَاوُسٍ، عَنْ سُرَاقَةَ بْنِ جُعْشُمٍ، قَالَ: قَامَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم خَطِيباً فِي هذَا الْوَادِي،  فَقَالَ ((أَلاَ إِنَّ الْعُمْرَةَ قَدْ دَخَلَتْ فِي الْحَجِّ إِلَى يَومْ الْقِيَامَةِ)).

 

Surâka bin (Mâlik) bin Cu'şum (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bu derede hitabet etmek üzere ayağa kalktı ve: «Bilmiş olun ki umre kıyamete dek hacc'a şüphesiz dâhil oldu,» buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Ebu Davud ve Darimi de rivayet etmiştir. Ebu Davud. un rivayet ettiği metin burdakinden uzuncadır. Oradaki metin mealen şöyledir: "Allah Teala şüphesiz sizin bu haccınızda üzerinize bir umre de dahil buyurmuştur. Bu itibarla Mekke'ye vardığınız zaman Ka'be'yi tavaf edip Safa ile Merve arasında sa'y eden bir kimse ihramdan çıkmış olur. Ancak beraberinde kurbanlık bulunanlar bu hükmün dışındadır ...

 

Ebu Davud'un rivayet ettiği metnin açık manası Hacc-ı Temettü'ün meşru kılınmasını ifade eder. Mananın daha açık şekli şöyledir: Allah Teala hac mevsimi içinde sizin için umre ibadetini ifa etmeyi meşru kıldı ve umre'yi hac aylarına da dahil etti. Hac aylarında umre yapmanın yasaklığına dair cahiliyet anlayışını iptal etti. Artık hac aylarında önce umre yapıp bundan sonra hac etmeniz meşnidur.

 

Müellifimizin rivayet ettiği metin de böyle yorumlanabilir ve Hacc-ı Temettü'ün meşruluğuna delalet eder.

 

Müslim, Ebu Davud vEnesaibu hadisin bir benzerini İbn-i Abbas (r.a.)'den rivayet etmişlerdir. Hattabi bu hadisin değişik şekillerde yorumlandığını beyanla özetle şöyle der:

 

Umre'nin farz olduğuna hükmeden alimler ile farz olmadığına yani sünnet olduğuna hükmeden alimler bu hadisi değişik şekillerde yorumlamışlardır. Şöyle ki:

 

Umre'nin farz olduğuna hükmeden alimler bu hadisi iki şekilde yorumlamışlardır. Bir yorum şöyledir: Umre hac mevsimine dahil olmuştur. Hac mevsiminde umre yapılabilir. Yorum böyle olunca Resul-i Ekrem (s.a.v.) bu hadisle cahiliyet devrindeki batıl inanışı yıkmış ve hac mevsiminde de umre yapmanın meşruluğunu bildirmiştir. Bu takdirde hadis, Hacc-ı Temettü'ün meşruluğuna delalet eder.

 

İkinci yorum şekli ise şöyledir: Umre menasiki hac menasikinin içine girmiştir. Artık Hacc-ı Kıran'a niyetlenen bir kimse için bir ih-, ram, b'ir tavaf ve bir sa'y yeterlidir. Bu takdirde hadis Hacc-ı Kıran'ın meşruluğuna delalet eder.

 

Umre'nin farz olmadığına hükmeden alimler ise bu hadisi şöyle yorumlamışlardır: Umre ibadetinin farziyeti hac ibadetinin farziyetiyle kaldırılmıştır. Artık umre farz değildir. Umre'nin hacc'a dahil olmasından maksad umre'nin farzıyetinin kaldırılmasıdır.

 

Suraka (r.a.)'ın işaret ettiği dere Usfan vadisidir. Bu durum Ebu Davud'un rivayetinde belirtilmiştir. Usfan vadisi Mekke ile Medine arasında ve Mekke'ye takriben 120 km. mesafede bir derenin ismidir.