SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2988 >>

DEVAM: 43- SAFA VE MERVE ARASINDA SA'Y (YANİ YEDİ DEFA GİDİP GELME) BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ، وَعَمْرُو بْنُ عَبْدِ اللهِ، قَالاَ: حدّثنا وَكيِعٌ. حدّثنا أَبِي عَنْ عَطَاءِ ابْنِ السَّائِبِ، عَنْ كَثِيرِ بْنِ جُمْهَانَ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ؛ قَالَ: إِنْ أَسْعَ بَيْنَ الصَّفَا وَالْمَرْوَةِ، فَقَدْ رَأَيْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَسْعَى. وَأِنْ أَمْشِ، فَقَدْ رَأَيْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَمْشِي. وَأَنَا شَيْخٌ كَبِيرٌ.

 

İbn-i Ömer (r.a.)'den; şöyle demiştir: Eğer ben Safa ile Merve arasında koşarsam şüphesiz Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in koştuğunu gördüm (de öyle koşuyorum) ve eğer (normal) yürürsem (yine) şüphesiz Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in (normal) yürüdüğünü gördüm (de öyle yürüyorum). Kaldı ki ben yaşı ilerlemiş bir ihtiyarım.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi diğer sünen sahibIeri ile Ahmed de rivayet etmişlerdir. Tirmizi bunun hasen - sahih olduğunu söylemiş ise de senedde Ata bin es-Saib bulunur. Bu ravinin sıkalığı aleyhinde konuşulmuştur.

 

Ebu Davud'un rivayetine göre AbduIlah bin Ömer (r.a.) Safa ile Merve arasında, yani koşmanın sünnet olduğu iki yeşil sütun arasında normal 'yürürken bir adam ona: Ya Eba Abdirralıman! Ben seni yürüyor, görüyorum, halbuki halk koşuyor, demiş. Bunun üzerine İbn-i Ömer hadiste anılan cevabı vermiştir.

 

Tekmile yazarı: İbn-i Ömer muhtemelen Resul-i Ekrem (s.a.v.)'i hac'ta veya umre'de yahut da hac ve umre'de anılan durumlarda görmüş olabilir, demiştir.

 

İbn-i Ömer (r.a.)'ın; "Ve ben yaşı ilerlemiş bir ilıtiyarım" sözü bir mazeret mahiyetindedir. Yani Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in anılan yeşil direkler arasında normal yürüdüğünün sabit olmadığı farz edilse bile benim mazeretim var, koşarnam. Çünkü yaşım ilerlemiş bir ihtiyarım.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ

 

1. İbn-i Ömer (r.a.)'a göre Safa ile Merve arasında mevcut yeşil direklerle belirli kısımda normal yürümek de koşmak da meşrudur.

 

2. Anılan bölümde koşmanın sünnet olup normal yürümenin sünnete muhalefeti farz edilse bile bu hüküm güçlü ve koşmaya muktedir kimselere mahsustur. Zayıf yaşlılar bundan muaftır.

Alimlerin konuya ilişkin görüşleri bundan' önceki hadisin fıkıh yönü bölümünde anlatıldı.