SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2987 >>

DEVAM: 43- SAFA VE MERVE ARASINDA SA'Y (YANİ YEDİ DEFA GİDİP GELME) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ شَيْبَةَ وَعَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ، قَالاَ: حدّثنا وَكِيعٌ. حدّثنا أَبِي عَنْ عَطَاءِ ابْنِ السَّائِبِ، عَنْ بُدَيْلِ بْنِ مَيْسَرَةَ، عَنْ صَفِيَّةَ بِنْتِ شَيْبَةَ، عَنْ أُمِّ وَلَدِ شَيْبَةَ؛ قَالَتْ: رَأَيْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَسْعىَ بَيْنَ الصَّفَا وَالْمَرْوَةِ، وَهُوَ  يَقُولُ ((لاَيُقْطَعُ الأَبْطَحُ إِلاَّ شَدّاً)).

 

Ümmü veled-i Şeybe (r.a.)'dan; şöyle demiştir: Ben Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i Safa ile Merve arasında sa'y ederken ve: «Bu dere ancak koşarak katedilir.» buyururken gördüm.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Nesai de rivayet etmiştir. Müellifimizin rivayetine göre hadisin raviyesiÜmmü Veled-i Şeybe künyeli bir kadındır. Nesai'nin rivayetindi? ise kadının isim veya künyesi belirtilmeden "bir kadın" diye ifade edilmiştir. Künyesi müellifimiz tarafından bildirilen kadın hakkında bir bilgi edinernedim. Mamafi sahabi olan ravinin mechul olması hadisin sıhhatine halel getirmez.

 

Nesai'nin rivayetinde; "Derenin içinde koşarken" ifadesi kullanıldığı için bu durumu parantez içinde belirttim. Şu halde Resul-i Ekrem (s.a.v.) Safa ile Merve arasında gidip gelirken bu mesafenin tamamında değil, yalnız derenin iç kısmında koşmuş ve diğer kısımlarda normal yürümüştür. Dere kısmının 70 mt. kadar olduğunu ve buranın başlangıç ile nihayetinin iki aded yeşil sütunla tayin edilmiş olduğunu bu babın girişinde belirtmiştim.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ

 

Safa ile Merve arasında sa'y edilirken yeşil sütunlarla işaretlenmiş olan dere kısmında koşmak meşrudur. Dört mezheb imamları ile cumhur anılan kısımda koşmanın sünnet olduğuna ve diğer kısımda normal yürümenin sünnet olduğuna hükmetmişlerdir. Koşma işi erkekler için sünnettir. Kadınlar için sünnet değildir. Çünkü kadınlar koşarken erkeklere çarpabilirler .