SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2997 >>

DEVAM: 46- ZİLKADE AYINDA UMRE ETMEK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ شَيْبَةَ. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ نُمَيْرٍ عَنِ الأَعْمَشِ، عَنْ مُجَاهِدٍ، عَنْ حَبِيبٍ، عَنْ عُرْوَةَ، عَنْ عَائِشَةَ؛ قَالَتْ: لَمْ يَعْتَمِرْ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم عُمْرَةً إِلاَّ فِي ذِي الْقَعْدةِ.

 

Aişe (r.anha)'dan şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hiç bir umre'yi zilkade ayından başka ay da ifa etmemiştir.

 

 

AÇIKLAMA:     İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisi Zevaid nevindendir. Aişe (r.anha)'nın hadisi Zevaid nevinden sayılmamakla beraber buna Kütüb-i Sitte'nin kalanlarında rastlayamadım. Bu iki hadis Resül-i Ekrem (s.a.v.)'ın bütün umrelerini Zikade ayında ettiğine delalet eder. Buhari , Müslim, Tirmizi. Ebu Davud ve Beyhaki'nin rivayet ettikleri bir hadiste; Enes (r.a.) ResülulIah (SallalIahü Aleyhi ve Sellem) dört defa umre etti. Veda haccında ettiği umre dışındaki bütün ",mreleri Zilkade ayında oldu. Bu umreler: Hudeybiye zamanı umresi, Zilkade ayında ettiği kaza umresi, Huneyn savaşı ganimetini böldüğü Ci'raneden ettiği umre ve Veda haccıyla beraber ettiği umre, demiştir."

 

Müellifimizin 3003. nolu hadisinde de anılan umre'ler bildirilmektedir. O hadisin izahı bölümünde gerekli bilgi verilecektir. Burada şu noktayı belirtmekle yetineceğim : Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in Veda haccı ile beraber eda ettiği umre için Zilkade ayında ihrama girdiğinden bu umre de Zilkade'de yapılmış denilebilir. Bu ayda ihra ma girilmekle beraber umrenin ihramdan başka menasiki Zilhicce ayında ifa edildiğine bakılırsa Ziikade'de yapılmamış denilebilir.

 

Resül-i Ekrem (s.a.v.) Zilkade ayının fazileti ve cahiliyet devrine muhalefet için umre'lerini anılan ayda ifa etmiştir. Çünkü daha önce defalarca belirttiğim gibi cahiliyet devrinin inancına göre hac aylarında umre etmek Em büyük günahlardan idi. İslamiyet bu batı i inancı yıkmış ve Resül-i Ekrem (s.a.v.) bu maksadla umrelerini hac aylarına denk getirmiştir.