SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2998 >>

47- RECEB AYINDA UMRE ETMEK BABI

 

حدّثنا أَبُو كُريْبٍ. حدّثنا يَحْيَى بْنُ آدَمَ عَنْ أَبِي بَكْرِ بْنِ عَيَّاشٍ، عَنِ الأَعْمَشِ، عَنْ حَبِيبٍ ((يَعْنِي ابْنَ أَبِي ثَابِتٍ)) عَنْ عُرْوَةَ، قَالَ: سُئِلَ ابْنُ عُمَرَ: فِي أَيِّ شَهْرٍ اعْتَمَرَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ: فِي رَجَبٍ. فَقَالَتْ عَائِشَةُ: مَا اعْتَمَرَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم فِي رَجبٍ قَطُّ. وَمَا اعْتَمَرَ إِلاَّ وَهُوَ مَعَه ((تَعْنِي ابْنَ عُمَرَ)).

 

Urve (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Bir kere (Abdullah) bin Ömer'e, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in hangi ay da umre ettiği soruldu. İbn-i Ömer de: Recep ayında, diye cevap verdi. Sonra Aişe: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Receb ayında kat'iyyen umre etmemiştir ve Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in ettiği bütün umreler de O (İbn-i Ömer) Onun beraberinde idi.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Buhari, Müslim ve Tirmizi de rivayet etmişlerdir.

Aişe (r.anha) Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in ettiği bütün umrelerde İbn-i Ömer (r.a.}'ın hazır bulunduğunu ifade etmekle İbn-i Ömer'in keyfiyeti unuttuğunu belirtmek istemiştir. Müslim'in rivayetinde: "İbn-i Ömer, Aişe'nin bu sözünü dinliyordu. Bununla beraber ne evet, ne hayır demedi ve sustu" ziyadesi vardır Nevevi bu ziyade ile ilgili olarak: İbn-i Ömer'in susması ve Aişe'ye evet veya hayır, diye bir karşılık vermemesi kendisinin bu hususta tereddüd duymasına veya keyfiyeti unuttuğuna ya da tam hatırlayamadığına delalet eder, demiştir.

 

Bundan önceki bab ta rivayet edilen hadislerde ve izahında belirtildiği gibi Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in ettiği bütün umreler Zilkade ayında olmuştur.