SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3002 >>

DEVAM: 49- BEYTÜ'L-MAKDİS (YANİ KUDÜS'TEKİ MESCİD-İ AKSA)'DAN UMRE İHRAMINA GİREN KİMSE (NİN FAZİLETİNE DAİR HADİSLER) BABI

 

Ümmü Seleme (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Kim Beytu'l-Makdis'ten umre ihramına girerse o umre, onun geçmişteki günahlarına keffaret olur.»

 

Ümmu Seleme demiştir ki: Ben bunun üzerine bir umreye (Beytu'l-Makdis'ten) çıktım.

 

 

AÇIKLAMA:     Ümmü Seleme (r.anha)'nın ilk hadisini Nesai de rivayet etmiştir. Ebu Davud, Beyhaki ve Tarili'te Buhari de bunun birer benzerini rivayet etmişlerdir. İkinci hadis metninin başkaca kim tarafından rivayet edildiğini bilemedim. Bu duruma bakılabilir.

 

Beytü'l-Makdis'ten ihrama girmekten maksad burada ihrama girip ihramlı olarak Mekke'ye gitmek ve umre menasikini tamamlayıncaya kadar ihramdan çıkmamaktır. Hadis bunun faziletini beyan eder.

 

HADİSTEN ÇIKAN FIKIH HÜKMÜ

 

Bu iki hadisten çıkan hüküm, mikat denilen yere varmadan önce ihrama girmenin caizliğidir.

Mikat'ta ihramlanmak ile mikat'a varmadan önce ihramlanmaktan hangisinin daha faziletli olduğu hususunda alimler ihtilaf etmişlerdir. Şöyle ki :

 

1. Alkama, El-Esved, Ebu İshak ve Ebu Hanife'ye göre mikat'a varmadan önce ihrama girmek daha faziletlidir. Şafiiler'den de böyle bir kavil rivayet edilmektedir.

 

2. Ebu Hanife'den diğer bir rivayete göre nefsinden emin olan, yani ihramlı kimseye yasak şeyleri işlemernek noktasından kendine güvenen kimse için en faziletli olanı mikat'a varmadan önce ihrama girmektir. Nefsinden emin olmayan bir kimse için en iyisi mikat'ta ihramlanmaktır.

 

İbn-i Ömer (r.a.)'ın Beytü'l-Makdis'ten, İbn-i Abbas (r.a.)'ın Şam'dan ve İbn-i Mes'ud (r.a.)'un kadisiyye'den ihrama girdikleri rivayet olunmuştur.

 

3. Ata, Hasan-i Basri, Malik, Ahmed ve İshak'a göre mikat'tan evvel ihramlanmak mekruhtur. Şafii mezhebinin en kuvvetli kavli de. böyledir. Bunlar: Resul-i Ekrem (s.a.v.) ve O'na refakat eden sahabiler mikat'ta ihramlandılar. O'nun devrinden sonra de sahabilerin ve tabiilerin cumhliru ile alimlerin cumhliru da hep mikat'ta ihrama girdiler, demişlerdir. Bu babtaki hadislere cevaben de: Bu hadislerin senedIeri kuvvetli değildir. Hadislerin sahihliği farz edilse bile mikai'tan önce ihrama girmenin fazileti beyan ediliyor. Ama, böyle yapm8;IlID mikat'ta ihrama girmekten daha faziletli ve üstün olduğuna dair kayıt anılan hadislerdeyoktur. Yahut bu fazilet, Beytü'l-Makdis'e mahsustur, derler.