SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3003 >>

50- PEYGAMBER (S.A.V.) KAÇ DEFA UMRE ETMİŞTİR, BABI

 

حدّثنا أَبُو إِسْحَاقَ الشَّافِعِيُّ إِبْرَاهِيمُ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا دَاوُدُ عَبْدِ الرَّحْمنِ عَنْ عَمْرِو بْنِ دِينَارٍ، عَنْ عِكْرِمَةَ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: اعْتَمَرَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم أَرْبَعَ عُمَرٍ: عُمْرَةَ الْحُدَيْبِيَةِ، وَعُمْرَةَ الْقَضَاءِ مِنْ قَابِلٍ، وَالثَّالِثَةَ مِنَ الْجِعْرَانَةِ، وَالرَّابِعَةَ الَّتِي مَعَ حَجَّتِهِ.

 

İbn-i Abbas (r.a.)'dan; şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (şu) dört umreyi ifa etmiştir. Hudeybiye umre'si, bundan bir yıl sonra kaza umre'si, üçüncüsü Ci'rane'den ettiği umre, dördüncüsü de (veda) haccıyla beraber ettiği umre.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizi, Ebu Davud, Ahmed ve Darimi de rivayet etmişlerdir. Hadis hicretten sonra Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in ayrı ayrı yıllarda dört defa umre ettiğine delalet eder. Bunlardan birincisi: Hudeybiye umresidir. Hudeybiye, Mekke'ye bir konak ve Medine'ye dokuz konak mesafede bir köydür. Bu köy Harem-i Şerif bölgesi içindedir. Bir kavle göre köyün bir kısmı Harem'den, bir kısmı da Harem'in dışındadır. Bu umre hicretin altıncı yılı Zilkade ayında oldu. Şöyle ki Resul-i Ekrem (s.a.v.) 1400 kadar sahabi (r.a.) ile beraber sırf Ka'be-i Muazzama'yı ziyaret etmek ve umre ibadetini ifa etmek niyetiyle Zilkade ayı başında Medine-i Münevvere'den yola çıktılar ve Zü'l-Huleyfe'de ihramlandılar. Resul-i Ekrem (s.a.v.) ve sahabiler yediyüz adet kurbanlığı Harem-i Şerif'e sevkettiler. Nihayet Hudeybiye'ye vardıkları zaman Resul-i Ekrem (s.a.v.) gelişlerinin amacını Mekke müşriklerine elçi vasıtasıyla iletti. Fakat Mekke müşrikleri bir türlü anlayış göstermeyip onların Mekke'ye girmelerine rıza göstermediler. En son meşhur Hudeybiye andlaşması akdedildi. Bu andlaşmaya göre Resul-i Ekrem (s.a.v.) ve sahabiler o yıl Mekke'ye girmeden geri dönecekler ve ancak ertesi yıl umre için Mekke'ye girebilecekler. Müslümanlardan mürted olup Mekke'ye gidecek olan kimseler geri verilmeyecek. Fakat müşriklerden müslüman olanlar Mekke'ye geri gönderilecek. On veya yirmi yıl tE,raflar arasında savaş yapılmayacaktı.

 

Bu andlaşmanın kablllü üzerine Reslll-i Ekrem (s.a.v.) ve sahabiler Hudeybiye'de saçlarını traş edip beraberlerindeki kurbanlıklan kestiler ve umr,3 ihramından çıktılar. Reslll-i Ekrem (s.a.v.) umre ihramına girdiği ve burada ihramdan çıkmaya mecbur olduğu için bir umre sayılma durumu olmuştur. İkincisi:

 

Kaza Umresi'dir. Buna Umretü'l-Kaza, Umretü'l-Kaziyye ve Umretü'l-Kısas isimleri verilmiştir. Bu um re ertesi yıl, yani hicretin yedinci yılı Zilkade ayında ifa edildi. Üçüncüsü:

 

Ci'rane Umresi'dir. ci'rane, Müzdelife ile Arafat arasında ve Harem-i Şerif sınırında bir yerdir. Bu umre, Mekke fethinden sonra, hicretin sekizinci yılı Zilkade ayında ifa edildi. Reslll-i Ekrem (s.a.v.) , bu yerde iken bir gece umre için ihrama girip umre ettiği ve ayni gece buraya' döndü.

 

Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in ifa ettiği dördüncü umre ise Veda haccında hac ile beraber eda edilen umredir. Bu umre için yine Zilkade ayında ihrama girilmiş ve Zilhicce ayında Mekke'ye vanlmıştır.

 

Görüldüğü gibi O'nun bütün umrelerine ait ihramlar hep Zilkade ayında olmuştur. Bu durum anılan ayın faziletine delalet eder. Daha önce defalarca anlattığım gibi bunun ikinci hikmeti de cahiliyet devrinin batıl inanışını yıkmaktır. Çünkü cahiliyet devrinin inanışına göre hac aylannda umre etmek en büyük günahlardan idi.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ

 

1. Reslll-i Ekrem (s.a.v.) hicretten sonra muhtelif yıllarda dört defa umre etmiştir. Bunlardan birincisi tam umre sayılmaz. Sonuncusu da hac ile beraber ifa edildiği için müstakil umre olmaz. Şu halde hicretten sonra O'nun tarafından ifa edilen tam ve müstakil umre sayısı ikidir.

 

2. Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in Veda haccında ifa ettiği menasik, flacc-ı Kıran'dır,

Resul-i Ekrem (s.a.v.) Zilka'de ayının fazileti ve cahiliyet devrinin batıl inanış ve alışkanlığına muhalefet etmek nedeniyle umre'lerini bu ayda ifa etmiştir.