SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3007 >>

DEVAM: 52- MİNA'DA KONAKLAMA BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ، وَعَمْرُو بْنُ عَبْدِ اللهِ، قَالاَ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ إِسْرَائِيلَ، عَنْ إِبْرَاهِيمَ بْنِ مُهَاجِرٍ، عَنْ يُوسُفَ بْنِ مَاهَكَ، عَنْ أُمِّهِ مُسَيْكَةَ، عَنْ عَائِشَةَ؛ قَالَتْ: قُلْنَا: يَا رَسُولَ اللهِ! أَلاَ نَبْنِي لَكَ بِمِنًى بَيْتاً يُظِلُّكَ؟  قَالَ ((لاَ. مِنًى مُنَاخُ مَنْ سَبَقَ)).

 

Aişe (r.anha)'dan şöyle demiştir: Biz: Ya Resulallh! Senin için Mina da seni güneş'ten koruyacak bir ev yaptıralım mı? dedik. O: «Hayır. Mina, önce varan kimse'nin konaklama yeridir » buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:     Müellifimizin kısmen değişik iki senedIe rivayet ettiği bu hadisi Ebu Davud, Tirmizi. Beyhaki ve Hakim de rivayet etmişlerdir. Tirmizi hadisin senedinin hasen olduğunu söylemiş ise de buna itiraz olmuştur. Çünkü Aişe (r.anha) 'dan rivayet eden Müseyke'nin hali mechuldür.

 

Mina, hacılarm hepsinin en az üç gün durdukları bir sahadır. Hacc'a gidenlerin gördükleri gibi bu alan hacılara dar gelir. Eğer bu alanda Resül-i Ekrem (s.a.v.) için bir bina yapılmış olsaydı, bazı müslümanlar da O'na uymak üzere kendilerine mahsus binalar yaptırırlar ve saha bir hayli daralacaktı.

 

Hadis, kimsenin Mina'da kendisine mahsus bina yaptırmasırım caiz olmadığıİıa delalet eder. Tekmile yazarının dediği gibi halkın bir kısmı bu hükme muhalefet ederek anılan sahada bir sürü bina yaptırmışlardıf.