SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3008 >>

53- (AREFE GÜNÜ) SABAHI MİNA'DAN ARAFAT'A GİTMEK BAB!

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ أَبِي عُمَرَ الْعَدَنِيُّ. حدّثنا سُفْيَانُ بْنُ عُيَيْنَةَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عُقْبَةَ، عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِي يَكْرٍ، عَنْ أَنَسٍ؛ قَالَ: غَدَوْنَا مَعَ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم فِي هذَا الْيَوْمِ، مِنْ مِنًى إِلَى عَرَفَةَ. فَمِنَّا مَنْ يُكَبِّرُ. وَمِنَّا مَنْ يُهِلُّ. فَلَمْ يَعِبْ هذَا عَلَى هذَا. وَلاَ هذَا عَلَى هذَا. ((وَرُبَّمَا قَالَ: هؤُلاَءِ عَلَى هؤُلاَءِ. وَلاَ هؤُلاَءِ عَلَى هؤُلاَءِ)).

 

Enes (r.a.)'den; şöyle demiştir: Biz bu gün (arefe günü) Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in beraberinde sabahleyin Mina'dan Arafat'a gittik. Bazılarımız tekbir getiriyordu, bazılarımız tehlil getiriyordu. Ne tekbir edenler tehlil edenleri ayıpladı. Nede tehlil edenler tekbir edenleri ayıpladı.

 

(Enes ne şunlar bunlara nede bunlar şunlara... tabirini kullanmış olabilir.)

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Buhari, Müslim, Malik, Tahavi ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir. Hadisin zahirine göre hacıların bir kısmı tekbir, diğer bir kısmı tehlil getirmişler, tekbir alanlar tehlil etmemişler ve tehlil edenler tekbir almamışlardır. Halbuki kasdedilen mana öyle değil şöyledir: Hacıların bir kısmı tehlil ederken diğer bir kısmı tekbir getinnişler. Sonra bunun aksi de olmuştur. Yani bazen de bir kısmı tekbir alırken diğerleri tehlil etmişlerdir. Sahabiler bu hususta Resül-i Ekrem (s.a.v.)'e uymuşlardır.

 

Tekbir i "Allah'u ekber" zikrini söylemektir. Tehlil ise Lebbeyke duasını okumaktır. Tehlil, Kelime-i Tevhid'i okumak manasına da gelir. Fakat burada b4 mana kasdedilmemiştir.

 

Hadis, hacıların Mina'dan Arafat'a giderken Lebbeyke ve tekbir zikrini tekrarlamalarının müstehablığına delalet eder.

 

Telbiye, yani Lebbeyke zikrini anmak, tekbir almaktan daha faziletlidir. Nevevi: Lebbeyke zikrinin Arefe günü sabah namazından sonra hac işi bitinceye kadar okunmaz diyenlerin görüşleri bu hadisle reddedilir, demiştir.