SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEBAİH

<< 3174 >>

DEVAM: 4- HAYVANI BOĞAZLARKEN ALLAH'IN İSMİNİ ANMAK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا عَبْدُ الرَّحِيمِ بْنُ سُلَيْمَانَ، عَنْ هِشَامِ ابْنِ عُرْوَةَ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ عَائِشَةَ أُمِّ الْمُؤْمِنِينَ؛ أَنَّ قَوْماً قَالُوا: يَا رَسُولَ اللهِ! إِنَّ قَوْماً يَأْتُونَّا بِلَحْمٍ، لاَنَدْرِي: ذُكِرَ اسْمُ اللهِ عَلَيْهِ أَمْ لاَ؟  قَالَ ((سَمُّوا أَنْتُمْ وَكُلُوا)). وَكَانُوا حَدِيثَ عَهْدٍ بِالْكفْرِ.

 

Mu'minlerin anası Âişe (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Bâzı kimseler: Yâ Resûlallah! Bir takım insanlar bize (kesilmiş) et getirirler. (Hayvan boğazlanırken) üzerine Allah'ın isminin anılıp anılmadığını bilmeyiz.   (Bu duruma ne buyurulur)? dediler.   Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Bismillah deyiniz ve (eti) yeyiniz» buyurdu. Et getirenler yeni müslüman olmuşlardı  (yâni şer'i hükümleri pek bilmiyorlardı).

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Buhari. Ebu Davud. Nesai. Beyhaki, Tahavi, Malik ve Darimi de rivayet etmişlerdir.

 

Tekmile yazarı uu hadiste izahı bölümünde özetle şu bilgiyi verir: "Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in: Bismillah deyiniz ve (eti) yeyiniz,. buyruğundan maksad, et yenilirken Bismillah demek, hayvanı boğazlarken Bismillüh demenin yerine geçer, demek değildir. Bu mana kasdedilmemiştir. Maksad yemeğe başlarken besmele çekmenin müstehablığıdır. Resül-i Ekrem (s.a.v.) bu buyruğu ile Sahabilere şunu demek istemiştir: Size getirilen et üzerine besmele çekilip çekilmediğini bilmediğinize önem vermeyiniz. Siz yemeğe başlarken besmele çekmeye önem veriniz."

 

HADİSTEN ÇIKAN FIKIH HÜKÜMLERi

 

1. Müslümanın kestiği hayvan üzerine besmele çelÜp çekmediği bilinmediği zaman, kestiğinin etini yemek caizdir. Çünkü mü'min hakkında iyi düşünmek esastır. Besmele çekmiş gibi bakılır.

 

2. Müslüman kimsenin hayvanı boğazlarken besmele çekmesi şart değil, müstehabtır.

 

İkinci maddedeki hükümle ilgili ilmi görüşler bundan önceki hadisin izahı bölümünde verildiği için tekrarlamaya gerek yoktur. Ancak şunu belirteyim: Hayvanı boğazlarken besmele çekmenin şart olmadığını söyleyen alimler, bu hadisi de delil göstermişlerdir.

 

3. Yemeğe başlarken Besmele çekinek müstehabtır.

4. Müslüman kimse hakkında dÜima iyi niyet beslenmelidir.