SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEBAİH

<< 3173 >>

4- HAYVANI BOĞAZLARKEN ALLAH'IN İSMİNİ ANMAK BABI

 

حدّثنا عَمْرُو بْنُ عَبْدِ اللهِ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ إِسْرَائِيلَ، عَنْ سِمَاكٍ، عَنْ عِكْرِمَةَ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ ((إِنَّ الشَّيَاطِينَ لَيُوحُونَ إِلَى أَوْ لِيَائِهِمْ)) قَالَ: كَانُوا يَقُولُونَ: مَاذُكِرَ عَلَيْهِ اسْمُ اللهِ فَلاَ تَأْكُلُوا. وَمَالَمْ يُذْكَرِ اسْمُ عَلَيْهِ فَكُلُوهُ.  فَقَالَ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ ((وَلاَ تَأْكُلُوا مِمَّا لَمْ يُذْكَرِ اسْمُ اللهِ عَلَيْهِ)).

 

İbn-i Abbâs (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Kendisi; "Ve şüphesiz şeytanlar dostlarına fısıldarlar,'' âyeti hakkında şöyle demiştir: Müşrikler (şeytanların onlara fısıldamalarına atfen) diyorlardı ki: Üzerine Allah'm ismi anılan kesilmiş hayvanları (Allah'a hürmeten) yemeyiniz ve üzerine Allah'ın ismi anılmayan hayvanları yeyiniz. Bunun üzerine Allah (Azze ve Celle) buyurdu ki: Üzerine Allah'ın ismi anılmayan hayvanları yemeyiniz.[En-Am 145]

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadlsin benzerini Ebu Davud da rivAyet etmiştir. Müellifimizin rivayetine göre şeytanlar müşriklere fısıldayarak : Üzerine Allah'ın ismi anılarak boğazlanan hayvan etini yemek Allah'a karşı beslenmesi gereken saygı ve terbiyeye aykırıdır. Bu itibarla böyle bir hayvanın etini yememek lazımdır. Fakat üzerine Allah'ın ismi anılmayan hayvan etini yemekte Allah'a karşı bir saygısızlık söz konusu olmadığı için bir sakınca yoktur, derlerdi. Müşrikler de bu noktadan hareketle müslümanlarla tartışırlardı. Bunun üzerinde Allah Teala: ''Ve üzerine Allah'ın ismi anılmayan hayvanları yemeyiniz'' mealindeki ayeti indirdi.

 

Hadiste yazılı ilahi emirler En'am süresinin 121 ayetinden birer parçadır. Ayet'in tamamının meali şöyledir: ''Ve üzerine Allah'ın adının anılmadığı hayvanları yemeyiniz. bunu yemek fısk (isyan) dır. Şeytanlar da şüphesiz sizinle tartışmalan için dostlarına fısıldarlar ve eğer (Allah'ın haram kıldığı şeyi helal saymak husüsunda) onlara uyarsanız, şüphesiz siz müşrik olursunuz.

 

Hadisin ravisi İbn-i Abbas'a göre bu ayetin .Üzerine Allah'ın ismi anılmadığı hayvanları yemeyiniz- hükmü; murdar hayvanlar, boğularak ölen hayvanlar ve murdar hükmünde olan hayvanlar hakkında'dır.

 

Ata'ya göre ise bu hüküm müşriklerin putların adlannı anarak boğazladıklan hayvanlar hakkındadır.

 

Hadiste geçen ''Üzerine Allah'ın ismi anılan hayvanları yemeyiniz ve üzerine Allah'ın ismi anılmayan hayvanları yeyiniz'' sözünü müşriklere ait olarak terceme ettim. Bu sözün müşriklere vesvese eden şeytanlara ait olması da muhtemeldir.

 

Yukarda meali yazılı ayetin zahirine göre üzerine Allah'ın ismi anılmadan boğazlanan hayvanın eti yenilmez. Bunu boğazlayan kişi müslüman da olsa hüküm budur. Ancak Ayet-i Kerime'nin iniş sebebi ve bu konuda buyurulmuş 3174 nolu hadis ile benzeri hadisler de dikkate' alınarak\ besmelesiz kesilen hayvan etinin yenilmesi husüsunda ilim adamları değişik görüşler beyan etmişlerdir. Şöyle ki:

 

1. Hanefiler, Ata, Tavüs ve Hasan-i Basri'ye göre hayvanı boğazlarken bile bile Allah'ın ismini anmayı terkeden kişinin kestiğinden yenilmez. Fakat adam Bismillah demeyi unutarakboğazlarsa kestiğinin eti yenilir. Malik ve Ahmed'in meşhur görüşleri de böyledir. Bunların delili bu ayetin zahir olan hükmüdür.

 

2. Şafiiler'e göre boğazlarken Bismillah demek, şart değil, müstehabtır. Besmele çekmeyi kasden veya unutarak terketmek arasında bir fark yoktur. Ahmed'den de böyle bir rivayet vardır. Bunların delillerinden birisi 3174 nolu hadistir.

 

3. İbn-i Omer, Nafi. Şa'bi ve İbn-i Sirin'e göre boğazlarken Bismillah demek şarttır. Bir kimse kasden veya unutarak besmelesiz boğazlarsa onunkestiği hayvanın eti yenilmez. Ahmed'den böyle bir görüş de rivayet edilmiştir. Ebu Sevr ile Davud-i Zahiri de bu görüşü tutmuşlardır. Şafiiler'den Ebu Feth et-Taide bu görüşten yana çıkmıştır. Bu grub da mezklir ayetin zahirine delil göstermişlerdir.